Αγορές

Ασανσέρ οι μετοχές και τα ομόλογα - Απώλειες στο χρηματιστήριο


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, που κινούνται πλέον δίκην ασανσέρ με έντονες διακυμάνσεις, εν μέσω ανησυχιών για τις επερχόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και αναζωπυρούμενων φόβων για μεγάλη ύφεση και για κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος το ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες γύρισαν σήμερα από το"βυθό", αλλά  η αντίδραση αυτή δεν είχε συνέχεια.

 Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και πλήρης ανατροπή σκηνικού σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για σταθεροποίηση και αποτροπή του κινδύνου βαθιάς διόρθωσης. Οι τιμές των ομολόγων βυθίζονταν το πρωι και οι αποδόσεις τους εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ενώ οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν δραματικές απώλειες. Η εικόνα άλλαξε άρδην με καταλυτικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, που πραγματοποίησε μαζικές αγορές κρατικών χρεογράφων. Αποτέλεσμα, να εκτονωθούν σταδιακά οι πιέσεις, οι τιμές να ανακάμψουν και οι αποδόσεις να πέσουν κάτω και από τα χθεσινά επίπεδα.

Ενδεικτικό της αστάθειας και της μεταβλητότητας που επικράτησε είναι ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου που ανέβαινε έως και 10 μονάδες βάσης, τώρα υποχώρησε κατά 5 μβ και από 2,35% έπεσε στο 2,21%.
 Του αντίστοιχου ελληνικού ανέβαινε κατά 20 μονάδες βάσης στο 5,05% και έπεσε στο 4,91% (+6 μβ από χθες)

Ανάλογη εικόνα και στα χρηματιστήρια, όπου οι μεγάλες απώλειες σταδιακά ελαχιστοποιήθηκαν. Η ανάκαμψη επιταχύνθηκε μετά το άνοιγμα της Wall Street με θετικόπρόσημο και ανοδική κατεύθυνση.

Ο γερμανικός DAX, ο FT-100 του Λονδίνου και ο γαλλικός CAC-40 που έχαναν έως 2,25% ανέκαμψαν σταδιακά και πλέον καταγράφουν οριακές μεταβολές της τάξης του 0,25%.
 Αλλαγή σκηνικού και στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης βυθιζόταν μέχρι -4,07%, ενώ ο  ΓΔ γύρισε από -1,92% σε μόλις 0,20% μισή ώρα πριν από το κλείσιμο

Μετοχές και δείκτες

Η ενδοσυνεδριακή αντίδραση ατόνησε προς το τέλος της συνεδρίασης  και οι δείκτες τερμάτισαν στο κόκκινο με σημαντική πτώση.

O Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι τις 783,06 μονάδες (-1,92%). Εκλεισε  στις 791,42 με απώλειες 0,88%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,97% τερματίζοντας στις 1.899,57 μονάδες. Κατά 0,60% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -4,07%, γύρισε στο +0,03% και τερμάτισε υποχωρώντας κατά 2,11%.  Με θετικόπρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+1%). Στον αντίποδα Πειραιώς -3,4%, Εθνική -2,6%, Eurobank -2,3%, Attica  Bank -1,4%, Alpha -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι:  Motor Oil +2,5%, Jumbo +2,1%, Quest +1,2%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,1%, ΕΛΠΕ +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Coca-Cola -4%, Aegean -2,5%, Βιοχάλκο -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, Lamda -1,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα