Επιχειρήσεις

Ασφαλιστικές: Κλειδί ανάπτυξης η διασπορά χαρτοφυλακίου


Αύξηση παραγωγής μετά από έξι χρόνια πτώσης, αλλά και μείωση κερδοφορίας λόγω ανταγωνισμού σημείωσαν οι ασφαλιστικές το 2017. Στην κύρια επενδυτική στρατηγική τους ήταν τα ομόλογα και κυρίως τα κρατικά ομόλογα ενώ, οι επενδύσεις σε ακίνητα περιορίστηκαν στο 5,5%. Ο Κίνδυνος της αγοράς (40%) μαζί με τον κίνδυνο ασφαλίσεων κατά ζημιών (42%) αφορούν τους κυριότερους κινδύνους στο σύνολο της αγοράς.

Η ποιότητα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παίζει πρωταρχικό ρόλο στο ύψος του κινδύνου αγοράς.
Η Ελλάδα  θεωρείται ότι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη του κλάδου αυτού, αλλά χρειάζεται η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης, ενώ το κλειδί της επιτυχίας θεωρείται το μέγεθος και η διασπορά χαρτοφυλακίου
.
Η μεγάλη εικόνα από τη φετινή ανάλυση συνοψίζεται στα κάτωθι στοιχεία που δίνει η KPMG :

–   Αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής μετά από 6 συνεχή χρόνια  πτώσης. Η παραγωγή επανήλθε στα επίπεδα του 2014 ενώ οι ανοδικές τάσεις εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια και του 2017.

Αν δεν υπάρξουν νέες αναταράξεις στην ελληνική οικονομία οι προοπτικές για γρήγορη ανάκτηση του επιπέδου των πωλήσεων σε επίπεδα προ κρίσης θεωρούνται ευοίωνες, με στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα υγείας και ασφαλίσεις ζωής συνδεόμενων με επενδύσεις. Αντίθετα, ο έντονος ανταγωνισμός στο αυτοκίνητο και ιδιαίτερα στα φθηνά τιμολόγια, οδήγησε στη μείωση της σχετικής παραγωγής για ακόμη μια χρονιά.

Οι εταιρείες έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος, όπου δεν φαίνεται να κερδίζει κανένας.
Μείωση της κερδοφορίας κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού στο αυτοκίνητο και την συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους. Αν και το επίπεδο κερδοφορίας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αυτό ωστόσο φαίνεται να ωφελείται κυρίως σε αναστροφή προβλέψεων προηγούμενων ετών και όχι σε νέα παραγωγή.

–    Ανοδική πορεία του Δείκτη Ζημιών στο αυτοκίνητο που αφήνει στο παρελθόν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, ενώ τα «αποθέματα» κερδών προηγούμενων ετών αναμένεται να εξαντληθούν σύντομα. Το επίπεδο του συνολικού άμεσου κόστους ασφάλισης όπως αυτό παρουσιάζεται στο μικτό Δείκτη Ζημιών έχει αυξηθεί σε οριακά πλέον επίπεδα, ενώ αν ληφθεί υπόψη μόνο το κόστος εργασιών παραγωγής τρέχοντος έτους, χωρίς την θετική επίδραση απελευθέρωσης αποθεμάτων προηγούμενων ετών, παρατηρείται αρνητικό περιθώριο κέρδους σε αρκετές των περιπτώσεων. Μόλις εξαντληθούν όλες οι διαθέσιμες «αποθήκες» κέρδους, η αύξηση των τιμολογίων θα γίνει πλέον αναγκαστική. Ο χρονικός ορίζοντας για την αντίστροφη πορεία των τιμολογίων δεν είναι μακρινός.

–    Τα τροχαία ατυχήματα παρέμειναν στα ίδια με τα τελευταία έτη επίπεδα, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις και στο ύψος των θανατηφόρων ατυχημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάτι που συνεπάγεται σταθεροποίηση τόσο της συχνότητας όσο και σφοδρότητας των τροχαίων ατυχημάτων με σωματικές βλάβες.

–    Οι ομολογιακοί τίτλοι και κυρίως κρατικοί φαίνεται να είναι η κύρια επενδυτική επιλογή των ασφαλιστών, ωστόσο η αυξανόμενη εισαγωγή νέων εταιρικών ομολογιακών τίτλων αναμένεται να αλλάξει λίγο την ισορροπία αυτή. Οι επενδύσεις σε ακίνητα που προτιμούσε μεγάλο μέρος των ασφαλιστών κατά τα προηγούμενα χρόνια (προ κρίσης) δεν ελκύουν πλέον τους ασφαλιστές και περιορίζονται μόνο στο 5,5% του Ενεργητικού συμπεριλαμβανομένου των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων.

–    Στα στατιστικά ανά υπάλληλο παρατηρούμαι  ότι η παραγωγή ασφαλίστρων ανά υπάλληλο Ευρώ 550 χιλ. φαίνεται να είναι το επίπεδο ισορροπίας για την ελληνική αγορά. Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ανάλογα με το είδος της παραγωγής. Μικρή αλλά αξιοσημείωτη η αύξηση των υπαλλήλων κατά 3%.

–    Σταδιακή μείωση των γενικών εξόδων διαχείρισης, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να συνεχιστεί στα επόμενα έτη, λόγω των νέων κανονιστικών υποχρεώσεων των εταιρειών για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες (PRIP’s, IDD, GDPR). Επιπλέον η προετοιμασία για το νέο λογιστικό πρότυπο θα επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις, αλλά η επίπτωση αναμένεται να εμφανιστεί στους πρου¨πολογισμούς του 2018 και κυρίως του 2019 και 2020.

–    Ο Κίνδυνος της αγοράς (40%) μαζί με τον κίνδυνο ασφαλίσεων κατά ζημιών (42%) αφορούν τους κυριότερους κινδύνους στο σύνολο της αγοράς. Η ποιότητα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παίζει πρωταρχικό ρόλο στο ύψος του κινδύνου αγοράς, με τους ασφαλιστές να  πρέπει να ταιριάζουν τις επενδυτικές τους επιλογές ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο τους, την προστασία των ασφαλισμένων και μετόχων, με κατάλληλη και προσεχτική ωστόσο επιδίωξη ευκαιριών.

Ο καταστροφικός κίνδυνος και η κάλυψη φυσικών καταστροφών και φαινομένων επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο από ασφαλίσεις κατά ζημιών. Η Ελλάδα θεωρείται ότι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη του κλάδου αυτού, αλλά χρειάζεται η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης, ενώ το κλειδί της επιτυχίας θεωρείται το μέγεθος και η διασπορά χαρτοφυλακίου μαζί με την εύρεση του κατάλληλου συνεργάτη. αντασφαλιστή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις