Αγορές

Attica Bank: ΑΜΚ δεν γίνεται χωρίς το ΤΧΣ...


Ανοιχτά παραμένουν – θεωρητικά – όλα τα σενάρια για τηνΑΜΚ της Attica Bank. Ομως στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνον δύο λύσεις για την κάλυψή της. Και οι δύο προϋποθέτουν συμμετοχή του ΤΧΣ – και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής.

Οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο τριήμερο.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής πρόθυμος να εισφέρει πάνω από 80 εκατ. ευρώ και να καλύψει σημαντικό μέρος της αύξησης, με προοπτική να εισφέρει πρόσθετα κεφάλαια σε  σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση της τράπεζας και να αναλάβει τις τύχες της.

Η Ellington και η Bain Capital που φέρονται ως ενδιαφερόμενες, αφ' ενός δεν είναι διατεθειμένες να εισφέρουν  στην παρούσα φάση ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ, αφ' ετέρου συναρτούν τη συμμετοχή τους με τη συμμετοχή των νυν βασικών μετόχων – ΤΧΣ και ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να γίνει ένα μεγάλο βήμα εξυγίανσης και κεφαλαιακής ενίσχυης της τράπεζας.

Απομένει λοιπόν ως πιθανότερη λύση η κάλυψη του 93,2% της ΑΜΚ από τους τωρινούς μεγαλομετόχους (ΤΧΣ 68,2%, ΕΦΚΑ 10,3%, ΤΜΕΔΕ 14,7%), η οποία όμως προϋποθέστει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μία παραλλαγή αυτού του σεναρίου προβλέπει συνεργασία Ellington-ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να καλύψουν από κοινού 20%-35% της ΑΜΚ, εισφέροντας συνολικά έως 75 εκατ. ευρώ.

Το παζλ παραμένει δισεπίλυτο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΤΧΣ θα κληθεί να “σώσει” την ΑΜΚ, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης