Πολιτική

Bloomberg: Ο Ντράγκι δεν έχει αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη


Η δουλειά του Ντράγκι γίνεται πιο δύσκολη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει κάνει τους επενδυτές να περιμένουν κάτι μεγάλο αύριο Πέμπτη αλλά η ικανότητά του να κάνει κάτι ουσιώδες είναι περιορισμένη και οι επιλογές του απέχουν πολύ από το να είναι ελκυστικές. Αυτά γράφει ένα κριτικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Έτσι, η καλύτερη επιλογή για τον Ντράγκι αυτή την εβδομάδα ίσως να είναι απλώς να μεταφέρει ένα μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να εκφράσει μια προειδοποίηση: η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης πλησιάζει στο τέλος της χρησιμότητάς της και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.

Μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης έχει κολλήσει σε μια παρατεταμένη ύφεση και η απειλή του αποπληθωρισμού δεν υποχωρεί. Αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ πιθανόν να ανακοινώσει προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεών της για την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι είδους μέτρα τόνωσης μπορούν να ληφθούν: η νομισματική πολιτική έχει ήδη εφαρμοστεί με επιθετικό τρόπο. Η Ευρώπη έχει εκπονήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο -3%. Μια επέκταση αυτών των αντισυμβατικών μέτρων απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικά, κατά το Bloomberg.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ακόμη περισσότερα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης. Ο κίνδυνος για τις τράπεζες από την περαιτέρω υποχώρηση του επιτοκίου καταθέσεων έχει γίνει εμφανής. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν πληγεί και ένας πιθανός λόγος είναι η άρνηση των τραπεζών να περάσουν τα αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες, οι οποίοι μπορεί να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα κέρδη τους.

Η προσοχή πρέπει να στραφεί στη δημοσιονομική πολιτική. Ο Ντράγκι δεν μπορεί να κατευθύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν και θα ήταν βιαστικό εκ μέρους του να πει ότι η νομισματική πολιτική έκανε ό,τι μπορούσε. Ωστόσο τα ευγενικά του υπονοούμενα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν μια επαρκή δημοσιονομική απάντηση πρέπει να επικοινωνηθούν.

Για μια δημοσιονομική πρωτοβουλία δεν χρειάζεται να υπάρχει προηγουμένως δημοσιονομική ένωση, το τελευταίο θα πάρει χρόνια. Αλλά είναι δυνατή η αναδιατύπωση του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα υποτυπώδες δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Διάφορες προτάσεις για το σκοπό αυτό έχουν προταθεί. Το κρίσιμο είναι η ικανότητα να εκδίδει ομόλογα που να είναι εγγυημένα, και ένας μηχανισμός για την εκταμίευση των εσόδων κατά τρόπο που να περιορίζονται οι προϋπολογισμοί των χωρών υπό σοβαρή οικονομική πίεση.

Ο Ντράγκι κάποτε έσωσε την ΕΕ από μια χειρότερη κρίση με την υπόσχεση να κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται". Αυτή τη φορά, η σωτηρία της Ευρώπης θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις