Επιχειρήσεις

Coca Cola HBC: Κέρδη +8,7%, μέρισμα 2%


Ενθαρρυντικά μηνύματα στην αγορά δίνει η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία πολυεθνικών συμφερόντων και δραστηριοτήτων, η Coca Cola HBC, ανακοινώνοντας βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις και αυξημένη κερδοφορία για τη χρήση 2019. Στους μετόχους της, πέραν της υπεραξίας 10% από την άνοδο της τιμής της μετοχής της, προσφέρει ετήσια μερισματική απόδοση 2%.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου Coca Cola HBC αυξήθηκαν κατά 8,7% και διαμορφώθηκαν σε 522,2 εκατ. ευρώ, από 480,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση (2018).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα ετήσια έσοδα/πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,4% (+3,7%, χωρίς την επίδραση που είχε η εξαγορά της Bambi). Το τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ήταν 7,4%.

Ανοδική ήταν η πορεία των πωλήσεων σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος:
– Αναπτυγμένες αγορές: +1,3% σε αξία, με συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων στην Ιταλία
– Αναπτυσσόμενες αγορές: +4,2% σε αξία, με επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του όγκου πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο σε ευρεία βάση
Αναδυόμενες αγορές: +7,1%. Στη Νιγηρία αύξηση του μεριδίου αγοράς και αύξηση του όγκου πωλήσεων +24% στο τέταρτο τρίμηνο

• Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά +3,3%. Επιτάχυνση σημειώθηκε σε όλες τις αγορές το τέταρτο τρίμηνο.
• Οι όγκοι πωλήσεων ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά +3.5% σε όλες τις αγορές, με+26,7% στα προϊόντα με χαμηλή και μηδενική ζάχαρη και +7,1% στα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες.
• 4.2 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης του όγκου πωλήσεων οφείλονται στα καινοτόμα προϊόντα.
• Tα έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αυξήθηκαν κατά 1,0% ή κατά +2,1%, εάν εξαιρέσουμε τη Νιγηρία όπου

• Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,5% (+9,5% εξαιρώντας την εξαγορά της Bambi). Το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 10,8% (+50 μονάδες βάσης εξαιρώντας την εξαγορά της Bambi).

• Τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 10% σε €1,436 .

• Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 19,6% σε €442,6 εκατ. με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των πωλήσεων να ανέρχονται σε 6,9%.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα ανά μετοχή €0,62 – αυξημένο κατά  8,8% σε σχέση με το 2018

Ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:
"Το 2019 αποτέλεσε ακόμη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης για τον Όμιλο, ο οποίος σημείωσε τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα όγκου πωλήσεων και συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πώς κλείσαμε τη χρονιά, έπειτα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Επιτύχαμε ανάπτυξη και στους τρεις τομείς δραστηριοποίησης όπως και στις τρεις μεγαλύτερες αγορές μας, συγκεκριμένα στη Ρωσία, την Ιταλία και τη Νιγηρία.

Η βασική για εμάς κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών συνεχίζει να αναπτύσσεται, κυρίως λόγω της δυναμικής των προϊόντων με χαμηλή και μηδενική ζάχαρη, και συνεχίζουμε να αυξάνουμε ή να διατηρούμε τα μερίδιά μας στις περισσότερες από τις αγορές μας. Αναγνωριστήκαμε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία αναψυκτικών και ποτών της Ευρώπης από τον δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones Sustainability Index για έκτη φορά μέσα σε επτά χρόνια.

Ξεκινάμε το 2020 με σημαντική δυναμική και συναρπαστικά πλάνα που περιλαμβάνουν την κυκλοφορία του Costa Coffee σε τουλάχιστον 10 από τις αγορές μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για το 2020 και να επιτύχουμε περαιτέρω σταθερή πρόοδο ενόψει των στόχων μας για το 2025".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα