Πολιτική

De Standaard: Εντείνεται η δυσαρέσκεια για την Ελλάδα εντός της Σένγκεν


Το ζήτημα της σχέσης της Ελλάδας με τη ζώνη του Σέγκεν απασχολεί εκτενώς σήμερα τον βελγικό και τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπο, με δημοσιεύματα, είτε επικριτικά, είτε υποστηρικτικά έναντι της Ελλάδας.

«Τι πρέπει, δηλαδή, να κάνει η Ελλάδα με τις τόσες αόριστες κατηγορίες που της προσάπτονται για το προσφυγικό» είναι ο τίτλος του σημερινού κύριου άρθρου στη βελγικη εφημεριδα De Morgen, που δείχνει κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλες οι προτάσεις που ακούγονται από ευρωπαϊκά χείλη για το προσφυγικό συνιστούν βραχυπρόθεσμες λύσεις. Ειδικότερα, εκφράζεται η άποψη ότι ενόσω δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν πρόκειται να εκλείψει.

«Εντείνεται η δυσαρέσκεια για την Ελλάδα εντός των κρατών μελών της ζώνης Σέγκεν» αναφέρει άρθρο στην εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «Κλείστε την ελληνική πίσω πόρτα», με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να προτείνει, όπως αναφέρεται, την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία. 

Υπέρ της άμεσης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του N-VA (Φλαμανδοί Εθνικιστές) Λουνς, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Μία ζώνη Σεγκεν χωρίς την Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη και εάν δεν κατανοήσουμε ότι η αποπομπή από τη ζώνη Σέγκεν αποτελεί την έσχατη τιμωρία, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση προς την Ελλάδα» σημείωσε. Από την πλευρά της, η βουλευτής Ίβο Μπεβέ (CD&V - Συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες) ανέφερε ότι «ασκείται επί του παρόντος μία τεράστια πίεση προς την Ελλάδα να επιτρέψει στα σύνορά της περιπολίες από μία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά, όπως είναι λογικό, οι Έλληνες έχουν αντιρρήσεις στο να εκχωρήσουν παρόμοιες εξουσίες στην ΕΕ, αν και αυτό αποτελεί τη μοναδική λύση». 

Σε άλλο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής του Open Vld (Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι), Ντε Μπάκερ, εξέφρασε την άποψη ότι «το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ δεν αποτελεί λύση γιατί το τίμημα θα είναι τεράστιο» ενώ με την σειρά της η Βαν Πρεμτ (Sp.a- Σοσιαλιστές) βλέπει ως «μοναδική λύση» την ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

Άλλο δημοσίευμα στην εφημερίδα Le Soir, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρεακτορείου Ειδήσεων, τονίζει ότι η διάσωση του χώρου Σένγκεν έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ήτοι τον Μάιο του 2016, όταν υποχρεωτικά θα αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβάλει κάποια εκ των κρατών-μελών της ΕΕ προς αντιμετώπιση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης. Εφόσον έως τότε δεν έχουν περιοριστεί αισθητά οι ροές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εκφράζονται σκέψεις για προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, η οποία κατηγορείται για παραλείψεις στον έλεγχο των συνόρων της και ολιγωρία όσον αφορά τη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης. Διαφορετικά, σημειώνει το δημοσίευμα, τα κράτη μέλη ενδέχεται να αναγκαστούν να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα δύο ετών - το μέγιστο δυνατό - με αποτέλεσμα τη de facto αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν, ήτοι την αναστολή λειτουργίας αυτής. 

Ανάλογο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Euobserver αναφέρεται στις απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σέγκεν, με αφορμή όσα δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Τζοάνα Μικλ Λέιτνερ, προσερχόμενη στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ, σχετικά με την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η αυστριακή αξιωματούχος σημείωσε πως «είναι μύθος ότι η Ελλάδα αδυνατεί να διαφυλάξει τα σύνορά της, αφού διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στην Ευρώπη» και ότι «είναι σαφές πως εάν δεν καταφέρουμε να προφυλάξουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε τα σύνορα του χώρου Σέγκεν θα μετακινηθούν στην κεντρική Ευρώπη». 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λουξεμβούργιος υπουργός αρμόδιος για την εσωτερική ασφάλεια, Έτισεν Σνάιντερ, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η ζώνη Σεγκεν και ότι η λουξεμβουργιανή Προεδρία έστειλε συστάσεις, ατομικά, σε κράτη-μέλη για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν αποτελεσματικότερα. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σέγκεν επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας να προχωρήσουν σε αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και ιδίως μετά την ανακοίνωση της τελευταίας για ελέγχους χωρίς χρονικό περιορισμό, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να παραταθούν πέρα των έξι μηνών μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας απειλούν την ύπαρξη της ζώνης Σέγκεν. Καθώς, λοιπόν, τον Μάιο λήγει για τη Γερμανία η προθεσμία για την επιβολή συνοριακών ελέγχων και καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ οι αφίξεις των μεταναστών το καλοκαίρι έρχεται ξανά στην επιφάνεια το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στη Σέγκεν. 

Όπως υπογραμμίζεται, οι Έλληνες καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα σχεδόν ανυπέρβλητο εγχείρημα: Να περιπολήσουν τα πολυάριθμα νησιά τους, τη στιγμή που σε καθημερινή βάση χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να καταφθάνουν από την Τουρκία. Επίσης, παρόλο που η Αθήνα έχει ζητήσει τη συμβολή των άλλων κρατών, είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίζει κατά κύριο λόγο μόνη της τις μαζικές προσφυγικές ροές από την Τουρκία, ενώ και τα επονομαζόμενα hotspots έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει, αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για αποστολή ανθρώπινου δυναμικού. 

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πηγές, βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία η σύνταξη έκθεσης από την πλευρά της Επιτροπής, ως μέρος της έκθεσης αξιολόγησης της Σέγκεν, σχετικά με το κατά πόσο είναι ικανή η Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα. Η εν λόγω έκθεση είναι απαραίτητη, όπως σημειώνεται, προκειμένου να αποφασιστεί η προσωρινή απέλαση της Ελλάδας από τη Σέγκεν και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής στα μέσα Φεβρουαρίου. 

Παρεμφερούς περιεχομένου δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Politico αναφέρεται στη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Mega, κατά την οποία αρνήθηκε την ύπαρξη σχεδίου αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν. 

Τέλος, το EurActiv, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η mini-Σέγκεν δεν αποτελεί προς το παρόν πιθανή επιλογή», αναλύει τις απόψεις διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ σε σχέση με την ιδέα δημιουργίας μίας πιο περιορισμένης ζώνης Σέγκεν, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των χωρών μοιάζει να είναι αντίθετη.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις