Στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, προφανώς δεν περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πρόβλεψη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών, η οποία αναμένεται να ισχύσει από το 2019 και που ανεβάζει το ύψος τους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ουσιαστικά μιλάμε για δήμευση εισοδήματος και έμμεση προτροπή προς όλους εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν από την εμφάνιση της κρίσης, να σταματήσουν να επιχειρούν.
Η σαφέστατα αρνητική εξέλιξη πάνω σε ένα θέμα που σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον χιλιάδων επαγγελματιών, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα της διάσωσης του Ασφαλιστικού μας και των Ταμείων. Και παράλληλα αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η αδιέξοδη τακτική να διορθώνουμε το λάθος με άλλο λάθος.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές αλλά κυρίως η υπέρογκη αύξηση τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα θα το έκανε χειρότερο, κάτι που ήδη φαίνεται από τις εξελίξεις. Κατά χιλιάδες οι ελεύθεροι επαγγελματίες έσπευσαν το προηγούμενο διάστημα να κλείσουν «μπλοκάκια» κι επιχειρήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εξαφανίστηκαν ξαφνικά. Οργιάζει όμως πλέον η αδήλωτη εργασία και ταυτόχρονα προκαλείται μία τεράστια «τρύπα» στα δημοσιονομικά των Ταμείων. Και όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα, τότε οι μειώσεις των συντάξεων είναι μονόδρομος. Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών συρρικνώνεται, οι καταναλωτές που στηρίζουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις περιορίζονται κι άλλο, οι τζίροι μειώνονται συνεχώς, ακολουθούν απολύσεις εργαζομένων και τελικά «λουκέτα». Δηλαδή έχουμε μπει για τα καλά σε έναν φαύλο κύκλο και απορώ πως δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι.
Σέβομαι απόλυτα και κατανοώ πλήρως τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση από τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Όμως δεν δικαιολογείται η εμμονή να πλήττονται μόνο ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, σε σημείο μάλιστα που να απειλούνται με ολοκληρωτική εξόντωση.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και συνολικά η Κυβέρνηση, οφείλουν να πάρουν καίριες αποφάσεις που από τη μία να δίνουν προοπτική επιβίωσης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βρεθεί αναίτια στο στόχαστρο και από την άλλη να περάσουν το μήνυμα ότι όντως ενδιαφέρονται για την κοινωνική ισότητα. Επειδή όλα γίνονται στο βωμό της αύξησης των δημοσίων εσόδων, απαιτείται εδώ και τώρα διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάταξη της φοροδιαφυγής και ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μειωθεί το κενό που καταγράφεται. Η στόχευση πρέπει να είναι προς την αύξηση της απασχόλησης, καθώς μόνον έτσι θα πάρουν «ανάσα» τα Ταμεία. Όσο δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που θα στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα από τις καταβαλλόμενες εισφορές, τόσο θα μεγαλώνει η «τρύπα». Και τις θέσεις εργασίας μπορεί να τις εξασφαλίσει μόνο η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η επιβίωση όσων υφιστάμενων έχουν ξεκάθαρο πλάνο βιωσιμότητας, η επένδυση στην καινοτομία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πολλές φορές διατυπωμένο από το Ε.Ε.Α.
Ο μεγάλος εργοδότης που άκουγε στο όνομα «Δημόσιο» και που ικανοποιούσε τις πελατειακές ανάγκες των εκάστοτε κυβερνήσεων, μας τελείωσε. Η οικονομία πρέπει πλέον να στηριχθεί σε υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες που θα έχουν προοπτικές ανάπτυξης, δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης και που θα συμπαρασύρουν γενικότερα την οικονομία μας. Η αγορά δεν αντέχει άλλη ύφεση ή καθυστερήσεις. Ζητάμε το αυτονόητο. Να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών».
Υγεία
Νευροεπιστήμη: Πώς οι λέξεις επιδρούν στον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, να προκαλούν συναισθήματα και να διαμορφώνουν τις ανθρώπινες εμπειρίες. Η σύνθετη σύνδεση μεταξύ γλώσσας και συναισθημάτων β ...