Πολιτική

ΔΝΤ και Γερμανία σφίγγουν τη «θηλιά» στην κυβέρνηση


Βερολίνο και Ταμείο απαιτούν εφαρμογή από το 2019 όλου του πακέτου μέτρων λιτότητας. Στην πολιτική διαπραγμάτευση επιμένει το Μαξίμου

 Μεγάλο αγκάθι στις όποιες αξιώσεις και ελπίδες υπάρχουν για την υπογραφή πολιτικού προσυμφώνου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Θεσμούς, αποτελεί η νέα απαίτηση που έβαλαν από κοινού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Γερμανία και ΔΝΤ. Αμφότεροι ζητούν, το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ.ευρώ), να εφαρμοστεί το 2019 και όχι να γίνει σταδιακός χρονικός επιμερισμός υλοποίησης των μέτρων, όπως αρχικώς είχε συμφωνηθεί. 

Πρόκειται για απαίτηση που σφίγγει ακόμη περισσότερο τη «θηλιά» για την κυβέρνηση, η οποία έχει θέσει ως κυρίαρχη διαπραγματευτική της τακτική- την σταδιακή εφαρμογή των μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις-, σε ορίζοντα διετίας (2019-2020). Το επιχείρημα που θέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, προς προάσπιση της νέας απαίτησης, σχετίζεται κυρίως με την επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

Βερολίνο και Ταμείο ισχυρίζονται ότι αν συνεχιστεί το καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και παραταθεί κι άλλο χρονικά, τότε θα αλλάξουν επί τα χείρω οι προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι μέχρι τώρα συμφωνίες Αθήνας-Θεσμών για μέτρα και στόχους θα βρεθούν στο «αέρα», λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που θα δημιουργηθούν για την Ελλάδα, με συνέπεια να κρίνεται αναγκαία και η αναπροσαρμογή των «απαιτήσεων» από τους δανειστές.

Η μετατροπή του πακέτου λιτότητας σε εμπροσθοβαρές, με εφαρμογή το 2019, αποτελεί για τη Γερμανία και το ΔΝΤ, μια πρώτης τάξεως «ασφαλιστική δικλίδα» για την ομαλή... πορεία του νέου προγράμματος και κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να την… πλασάρουν στην ελληνική πλευρά.

Αρχικώς το ΔΝΤ ήταν εκείνο που ζήτησε-κατά την έναρξη του Brussels Group- την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Κατόπιν με την συνδρομή του Βερολίνου, «γιγαντώθηκε» η απαίτηση για εφαρμογή όλου του πακέτου λιτότητας από το 2019, που περιλαμβάνει και τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από το όριο των 6.000 ευρώ.

Συμμάχους, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, αναζητά η κυβέρνηση

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη, αλλά θα επιχειρήσει να διαχειριστεί με πολιτικούς όρους και αυτό το μείζον ζήτημα. Η Κομισιόν τάσσεται θετικά υπέρ των ελληνικών θέσεων και της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων, γεγονός που θέλει να κεφαλαιοποιήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τη σημερινή επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον οποίο θα συζητήσει εκτενώς την πορεία της διαπραγμάτευσης.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις