ΕΥΖην

«Δύο μήλα την ημέρα, τη χοληστερίνη κάνουν πέρα»


Μετά την κρεοφαγία των εορτών του Πάσχα, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της. Πρώτη και σημαντικότερη επίπτωση είναι η αύξηση της χοληστερίνης, που αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Πολύτιμος σύμμαχος σ΄αυτή την προσπάθεια μπορεί να αποδειχθεί  το μήλο, ένα κοινό φρούτο που υπάρχει σε κάθε κουζίνα.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο μήλων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.

Οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι η τακτική κατανάλωση μήλων συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Προσοχή όμως: Ο χυμός μήλου δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη, καθώς δεν περιέχει πηκτίνη.

Ως «υψηλή χοληστερίνη» χαρακτηρίζεται μια κατάσταση όπου στο αίμα έχει αυξηθεί η παρουσία λιπαρής ουσίας. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα χοληστερίνης. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών την αυξάνει, ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν αποτελεσματικότητά στη μείωσή της.

Το πρόβλημα λοιπόν αντιμετωπίζεται κυρίως με τη διατροφή, με κατανάλωση φαγητών και φρούτων που δεν προσθέτουν λιπαρά ή/και τα μειώνουν.

Οι διατροφολόγοι λένε - και οι μελέτες το επιβεβαιώνουν - ότι τα μήλα βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, σε χαλκό και διάφορα ιχνοστοιχεία και περιέχουν

-  Πηκτίνη: Μια διαλυτή φυτική ίνα στα μήλα βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.
-  Πολυφαινόλες: Αντιοξειδωτικές ενώσεις στα μήλα συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και καθιστά πιο υγιή τα αιμοφόρα αγγεία.

Πρόσθετα οφέλη των μήλων:

 Αντιοξειδωτική δράση: Οι προκυανιδίνες στα μήλα προστατεύουν ενδεχομένως από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Η πηκτίνη βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα