Σημαντικές-καθοριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και την δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να είναι αυτόνομη και απεξαρτημένη από τη Ρωσία, αναμένεται να προκύψουν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που ξεκινάει σήμερα. Παράλληλα κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκεί όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων και την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.
Σ’ ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση επί της προτάσεως που φέρεται ότι έχει κάνει η Γαλλία, για την έκδοση ενός γιγαντιαίου ευρωομολόγου, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν- και με τη μορφή δανείων οι αμυντικές και ενεργειακές δαπάνες των κρατών μελών.
Το σχέδιο έξι σημείων που προτείνει η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει μέσω του σχεδίου «έξι σημείων» και της σχετικής επιστολής του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμβαση ώστε να μπει «φρένο» στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου για να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να ενταχθεί στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόβλεψη για δέσμη μέτρων, που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον αναμένεται και πάλι να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο πόλεμος, στην Ουκρανία βάζει νέα δεδομένα και αναμφίβολα περιπλέκει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ για «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής. Διαφαίνεται, τουλάχιστον προς ώρας, και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μετατεθεί χρονικά για το εγγύς μέλλον, όταν και άπαντες θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα οικονομικά δεδομένα και δη για τις ζημίες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.