ΕΥΖην

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο Αλέκος Φασιανός με την υποστήριξη της Alpha Bank


Το νέο Μουσείο Αλέκος Φασιανός, που θα ανοίξει τις πορτες του στο ευρύ κοινό στις 26 Απριλίου, διοργανώνει, με την υποστήριξη της Alpha Bank, εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μικρούς μαθητές, με σκοπό να  τους φέρει σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τον κόσμο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.  

Η Alpha Bank, στο πλαίσιο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας και των πρωτοβουλιών της για την ισότιμη  πρόσβαση στον πολιτισμό, ανέλαβε να προσφέρει την τεχνογνωσία της στην επέκταση της εκπαιδευτικής  δράσης σε σχολεία όλης της χώρας, μέσα από ειδικές «μουσειοβαλίτσες», που στόχο έχουν να διαδώσουν  την καλλιτεχνική κληρονομιά του Αλέκου Φασιανού σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν  από κοντά το έργο του.  
Η εμπειρία του Μουσείου Αλέκου Φασιανού και τα εκπαιδευτικά προγράμματα 

Μέσα από τα έργα του Αλέκου Φασιανού, τα οποία δένουν αρμονικά στον χώρο του νέου μουσείου, ενός  ιδιαίτερου οικοδομήματος του μοντερνισμού, σχέδιο του Κυριάκου Κρόκου σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη,  τα παιδιά ταξιδεύουν σε έναν φανταστικό κόσμο και βλέπουν την τέχνη και τη ζωγραφική να ζωντανεύουν.  Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίασε η VYCA (Very Young Contemporary Artists) και  έχουν λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, μαθητές και μαθήτριες γίνονται μέρος  του φασιανικού κόσμου.  

«Ζωγραφίζουμε τον κόσμο μας, όπως εμείς τον βλέπουμε και όχι όπως πραγματικά είναι. [...] Φτιάχνεις πράγματα που νομίζεις ότι είναι ένας κόσμος πραγματικός... 

Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου...» – Αλέκος Φασιανός 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, που παρουσιάστηκαν επισήμως στη σημερινή εκδήλωση για εκπροσώπους του Τύπου,  χωρίζονται σε δύο επιμέρους θεματικές: η πρώτη με τίτλο «Πόλη σαν θέατρο», για μαθητές Νηπιαγωγείου και  Α’ - Γ’ Δημοτικού, που υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτικών, δημιουργούν το δικό τους θέατρο σκιών,  χρησιμοποιώντας “cut out” φιγούρες από τους πίνακες του ζωγράφου και στοιχεία της πόλης. Η δεύτερη  θεματική για παιδιά Δ’ Δημοτικού - Α’ Γυμνασίου βρίσκει συνδέσεις μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής,  μελετώντας και εξερευνώντας τον φυσικό χώρο του μουσείου με το σώμα και τις αισθήσεις τους.  

Το έργο του Φασιανού ταξιδεύει στα σχολεία της Ελλάδας – η συμβολή της Alpha Bank 

Παράλληλα, η ομάδα του μουσείου, σε συνεργασία με την Alpha Bank, σχεδίασε και δημιούργησε το  εκπαιδευτικό kit «Ο μύθος της γειτονίας μου», που με τη μορφή μουσειοβαλιτσών θα ταξιδέψουν στα σχολεία  της χώρας, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πάνω από 3.000 δημοτικά και  νηπιαγωγεία της επικράτειας καθώς και ιδρύματα και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  (ΣΜΕΑΕ). Στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν με πρωτότυπο και διαδραστικό τρόπο τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Αλέκου Φασιανού, αντλώντας έμπνευση από τα υλικά, τις μορφές, τα σχήματα και τα χρώματα του καλλιτέχνη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση και την  ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, την ισότιμη διαχείριση των μαθητών, καθώς και την ομαδική κατασκευή  και ολοκλήρωση του παιχνιδιού. 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ 

Η Alpha Bank ως χορηγός του μουσείου Αλέκου Φασιανού και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει  συνεισφέρει στη διαμόρφωσή τους μέσω της τεχνογνωσίας της Νομισματικής Συλλογής της, που από το 2008  υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την ιστορία του νομίσματος, με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με  την ιστορία και τη χρήση του νομίσματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η αυξημένη ζήτηση για συμμετοχή  σχολείων από όλη την Ελλάδα στα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα οδήγησε, το 2017, στον σχεδιασμό  προγραμμάτων με μορφή μουσειοβαλίτσας, ένα ουσιαστικό «όχημα προσβασιμότητας» στην ιστορία των  νομισμάτων και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που δημιούργησε η Alpha Bank για την κάλυψη των αναγκών  σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.  

Η στήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Αλέκου Φασιανού, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες που υλοποιεί η Τράπεζα στο πλαίσιο της Εταιρικής της  Υπευθυνότητας για την ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες και των πολιτισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ατόμων με αναπηρία, πολιτών άνω των 65 ετών, παιδιών που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα, μαθητών  ειδικής αγωγής και κάτοικων απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών. 

Αναφορικά με το νέο Μουσείο Αλέκου Φασιανού και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Βικτώρια Φασιανού δήλωσε: 

«Στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός όνειρο μας είναι να φιλοξενήσουμε παιδιά και σχολεία από όλη την Ελλάδα με στόχο την καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία σε όλους! Ο χώρος του μουσείου ήταν κάποτε το πατρικό  σπίτι του Φασιανού, εκεί που έζησε και μεγάλωσε και όπου γεννήθηκαν οι μελλοντικές του εμπνεύσεις μέσα  από τις παιδικές του αναμνήσεις . Η Αθήνα και οι περιπλανήσεις, τα παιχνίδια στην γειτονιά, η εκκλησία, τα  διάφορα επαγγέλματα της περιοχής παίξανε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα δημιουργία του. Στο μουσείο θα μπορέσουμε να δούμε από κοντά τα παιχνίδια που έκανε με το χέρι, αρχεία από την εποχή, όπως και το  αυτόχειρο θέατρο σκιών που κατασκεύασε για τους φίλους του. 

Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με την υποστήριξη της Alpha Bank, τα παιδιά θα έχουν τη  δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι επιμελητές και να στήσουν την δική τους έκθεση εμπνευσμένη από την πόλη,  καθώς και να φτιάξουν το δικό τους θέατρο σκιών με φιγούρες του Φασιανού. Τέλος, έχουμε την χαρά να  δημιουργήσουμε μαζί με την ομάδα της Alpha Bank “μουσειοβαλίτσες“ που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Δεν θα ταίριαζε κάτι καλύτερα στο Φασιανό, ως ένα αιώνιο παιδί, από το να γεμίσει το πατρικό του σπίτι και  μουσείο με παιδιά και η τέχνη του να εμπνεύσει τους μικρούς μας φίλους σε όλη την χώρα! ».  

Από την πλευρά της, η Επικεφαλής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank Ρούλη Χριστοπούλου ανέφερε: 

«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Μουσείο Αλέκος Φασιανός με τη χορηγία της Alpha Bank  αποτελούν συνέχεια της μακράς σχέσης της Τράπεζας με τον Αλέκο Φασιανό, η οποία μετρά περισσότερα από 35 χρόνια, όταν η τότε Τράπεζα Πίστεως και ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, ανέθεσαν στον καλλιτέχνη την  εικονογράφηση του Μαζί, έννοιας κομβικής για τις σχέσεις της Τράπεζας με τους Εργαζόμενους, τους Πελάτες  της και την Κοινωνία.  

Παράλληλα, η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει 13 έργα του Αλέκου Φασιανού που κοσμούν  Καταστήματα και γραφεία μας, καθιστώντας την τέχνη του προσβάσιμη για όλους. Αυτή ακριβώς η έννοια της ισότιμης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στον πολιτισμό είναι και η κεντρική ιδέα των εκπαιδευτικών  προγραμμάτων που πραγματοποιούνται από το μουσείο με την αρωγή μας, στο πλαίσιο των ευρύτερων  ενεργειών μας και της ευαισθητοποίησής μας για μία κοινωνία προόδου, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα