Εκρηκτική είναι η αύξηση των επενδύσεων από ξένους σε ελληνικά ομόλογα, καθώς βελτιώνεται συνεχώς η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου και αυξάνεται η ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων για τους διεθνείς επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 11μηνο του 2024 οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αξίας 8,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα, έχουν αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Από 1,247 δισ. στο 11μηνο του 2022, ανήλθαν στα 5,589 δισ. στο 11μηνο του 2023 και εκτοξεύθηκαν στα 10,865 δισ. στο 11μηνο του 2024.
Η ΤτΕ εξηγεί ότι η περυσινή αύξηση οφείλεται στην άνοδο κατά 8,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.
Την αυξημένη ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε η πρόσφατη κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπου η ζήτηση τίτλων ξεπέρασε τα 40 δισ. Το ποσό είναι τεχνητά «φουσκωμένο» σε κάποιο βαθμό, επειδή οι επενδυτές ζήτησαν πολύ περισσότερα ομόλογα από όσα γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν, προκειμένου να πάρουν προβάδισμα στην κατανομή τίτλων, όμως δεν παύει να είναι ένα ποσό που επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα.
Κλειδί οι αναβαθμίσεις
Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξηγήσει τον καταλυτικό ρόλο που έχει παίξει η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου από τους οίκους αξιολόγησης στην ενίσχυση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα ομόλογα. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο αναμένεται εκτός σοβαρού απροόπτου να ανεβάσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και ο οίκος Moody's.
Η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου, αν και έχει επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα, βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν την κρίση χρέους, όταν η Ελλάδα έπαιρνε βαθμολογία "A".
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «από την άνοιξη του 2023 έως τους πρώτους μήνες του 2024, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε εν πολλοίς η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία. Στη συνέχεια, ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, οι οποίες υποχώρησαν λόγω κυρίως των προσδοκιών των επενδυτών για μειώσεις των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ».
Σχετικά με τις αναβαθμίσεις, η ΤτΕ επισημαίνει ότι:
- Οι θετικές εξελίξεις στις κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία συνεχίστηκαν εντός του 2024. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις από τους πέντε οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί με βάση το πλαίσιο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (δηλ. Fitch, Morningstar DBRS, Scope Ratings και S&P) έχουν αποδώσει κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα εντός της επενδυτικής κατηγορίας ενώ οι προοπτικές για περαιτέρω αναβαθμίσεις είναι θετικές.
- Επιπλέον, στις 6 Δεκεμβρίου ο οίκος Scope Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας από ΒΒΒ- σε ΒΒΒ, στη βάση της ισχυρής επίδοσης των δημόσιων οικονομικών και της βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.
- Τέλος, εντός του έτους, μεταβλήθηκαν οι προοπτικές της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία σε θετικές, υποδηλώνοντας σημαντική πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Σύμφωνα με τους οίκους, οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στις αναβαθμίσεις μέχρι τώρα ήταν η ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, καθώς και η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.