Οικονομία

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες – Τι προτείνει η Κομισιόν


Τα δημοσιονομικά οφέλη της πρότασης για την Ελλάδα – Τι συζητείται στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα επενδύει τεράστια ποσά για τις αμυντικές δαπάνες της, ούσα πλέον η χώρα με τις μεγαλύτερες-σε σχέση με το ΑΕΠ της- σε όλο το ΝΑΤΟ.  Η επιβάρυνση στα δημοσιονομικά της είναι εξόχως σημαντική και γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση στην ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, πρότεινε προ μηνών την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς ελλείμματος και χρέους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε εκτίναξη των αμυντικών δαπανών, κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία και Γερμανία) αλλά και της Βαλτικής, πυροδοτώντας τη συζήτηση στις Βρυξέλλες για την εξαίρεσή τους από το ετήσιο δημοσιονομικό «αποτύπωμα» των χωρών και δη από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Έστω και εμμέσως η Κομισιόν εντάσσει το θέμα των αμυντικών δαπανών στις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάγκη ειδικού χειρισμού των εν λόγω δαπανών, αφήνοντας επί της ουσίας ανοικτό «παράθυρο» διαβούλευσης για το επίμαχο θέμα, το οποίο απασχολεί και ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Αν στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ενταχθεί και η εξαίρεση στις αμυντικές δαπάνες- είτε μερική είτε ολική-, θα πρόκειται για ένα θαυμάσιο νέο για την ελληνική οικονομία. Η τελευταία θα  αποκτήσει περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία και θα πιάνει με σαφώς μεγαλύτερη άνεση τους στόχους, χωρίς να απαιτείται να σφίγγει το ζωνάρι, μ’ ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πρόταση είναι ακόμη στα «σπάργανα» και αποτελεί πτυχή μιας μεγάλης όσο και σημαντικής διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες αναφορικά με τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ως πιο δόκιμη και υλοποιήσιμη εφαρμογή της εν λόγω πρότασης, όταν και εφόσον υπάρξει τελικώς σύγκλιση απόψεων και συμφωνία αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, είναι η μερική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος,

Ενδεχομένως, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπό εξαίρεση να τεθούν οι ελάχιστες δαπάνες που απαιτεί το NATO από τα μέλη του, δηλαδή ένα ποσοστό 2% του ΑΕΠ.

Στην κορυφή των αμυντικών δαπανών η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αμυντικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ. Οι δαπάνες της χώρας μας για τη θωράκιση της άμυνας, ανήλθαν το 2021 στο 3,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες απ’ ότι προβλέπει ο στόχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τα μέλη του (2%).

Με 642 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο θα επιβαρύνεται ετησίως ο προϋπολογισμός από το 2022 έως και το 2029, καθώς η απόκτηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου «FDI HN», των μαχητικών Rafale και των τορπιλών και των άλλων οπλισμών που προμηθεύεται η Ελλάδα, θα κοστίσουν στους φορολογουμένους 4,5 δισ. ευρώ.

Κι άλλο σχέδιο υπό επεξεργασία

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα σχέδιο που επίσης σχετίζεται με τις αμυντικές δαπάνες και προβλέπει το εξής: όσες χώρες επενδύουν στην αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών, θα λαμβάνουν πρόσθετο χρόνο στα κράτη μέλη για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Οι στρατιωτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων που προορίζονται για την παραγωγή πυρομαχικών, θα θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. και θα παρατείνουν τον χρόνο που έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την δημοσιονομική προσαρμογή έως και στα επτά χρόνια, αναφέρουν «πηγές» από τις Βρυξέλλες στο Bloomberg.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα