Τη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν μεγαλοπαράγοντες της παραοικονομίας και κάτοχοι μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες: Προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους για να το νομιμοποιήσουν, να το «ξεπλύνουν» και να μπορούν πλέον να το διακινούν ελεύθερα. Εντοπίστηκαν όμως από την ΑΑΔΕ και βλέπουν «κόκκινη κάρτα».
Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, που εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου - δέκα μέρες πριν τη λήξη και τη τελευταίας προθεσμίας - τίθενται εκτός των ευνοϊκών διατάξεων όποιοι έχουν καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για αδικήματα που αποφέρουν παράνομο οικονομικό όφελος και μαύρο χρήμα.
Μεταξύ των αδικημάτων είναι η δωροδοκία, η σωματεμπορία, το λαθρεμπόριο όπλων, η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και οι οφειλέτες προς το Δημοσίου, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Η απόφαση (ΠΟΛ.1165/5.11.2017) εκδόθηκε μετά τη διαπίστωση ότι αρκετοί προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση για τα αδήλωτα προκειμένου να νομιμοποιήσουν και να "καθαρίσουν" χρήματα αποκτηθέντα από εγκληματικές δραστηριότητες. Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν από τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, που ενημέρωσαν τους προϊσταμένους, με αποτέλεσμα να μπει οριστικό φρένο.
Σημειώνεται πως η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης τη ρύθμιση για τα αδήλωτα λήγει την προσεχή Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση, όπως διευκρινίζουν κύκλοι της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα η απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει πως:
«Σε περίπτωση που σε βάρος φορολογουμένου ο οποίος υποβάλλει ή έχει υποβάλει δήλωση με βάση τις διατάξεις του ν. 4446/2016 εκδίδεται αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τα εγκλήματα του άρθρου 3 του ν. 3691/2008, εκτός του αδικήματος της υποπερίπτωσης α’ της περίπτωσης ιη’ του ίδιου άρθρου και νόμου, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων των άρθρων 57 έως και 60 του ν. 4446/2016, εκτός αν αποδείξει ότι τα ποσά που περιλαμβάνονται στη δήλωση με βάση τις διατάξεις του ν. 4446/2016 δεν προέρχονται από το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση κατά τα ανωτέρω.
Η παρούσα καταλαμβάνει δηλώσεις που υποβλήθηκαν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4446/2016 (ΦΕΚ 240 Α΄/22-12-2016) και εφεξής».
Τα αδικήματα
Το συγκεκριμένο άρθρο 3 του ν. 3691/2008, ορίζει ότι ως «εγκληματικές δραστηριότητες» νοούνται η διάπραξη ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα «βασικά αδικήματα»:
1. εγκληματική οργάνωση
2. τρομοκρατικές πράξεις και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
3. παθητική δωροδοκία
4. ενεργητική δωροδοκία
5. δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών
6. εμπορία ανθρώπων
7. απάτη με υπολογιστή
8. σωματεμπορία
9. Ναρκωτικά
10. Όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες κ.λπ.
11. Αρχαιοκαληπεία (προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς)
12. «Περί προστασίας εξ ιοντιζουσών ακτινοβολιών»
13. «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια»
14. Προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων»,
15. Πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου και γενικά της κεφαλαιοαγοράς
Επίσης, εκτός ρύθμισης τίθενται οι κατηγορούμενοι για:
1. Φοροδιαφυγή - αδίκημα το οποίο υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείει την ένταξη στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα,
2. Λαθρεμπορία,
3. Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Εξαιρείται η μη καταβολή οφειλών από χρηματικές ποινές ή από πρόστιμα που επιβλήθηκαν από δικαστήρια ή από διοικητικές ή άλλες αρχές,
4. Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των έξι μηνών και από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος.