Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει άλμα από τα 1.000 δολάρια στις αρχές του έτους σε πάνω από τα 16.000 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin σημείωσαν σήμερα άνοδο μεγαλύτερη του 20% στα 18.700 δολάρια στην έναρξη της διαπραγμάτευσής τους στην αμερικανική αγορά, όπου ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων της Cboe Global Markets.
Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος έχει γεννήσει πολλά ερωτήματα για την πραγματική του αξία και έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για «φούσκα», με τους κεντρικούς τραπεζίτες να ανησυχούν ότι θα δεχθούν επικρίσεις εάν η μέχρι στιγμής μη ρυθμισμένη αγορά του bitcoin καταρρεύσει.
«Απλά και μόνο λόγω του μεγέθους, είναι σίγουρα όλο και πιο απαραίτητο να συζητήσουμε κατά πόσο και σε μια ποια μορφή χρειάζεται εδώ ένα ρυθμιστικό πλαίσιο», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Μια ειδικότερη πλευρά που πρέπει να συζητηθεί, είναι το ερώτημα του κατά πόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος αρμόζει εδώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Την ώρα που οι μικρές τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει κανένα νόημα το γεγονός ότι ακόμα και μεγάλες συναλλαγές σε bitcoin μπορούν και διενεργούνται χωρίς αντίστοιχους ελέγχους, δήλωσε ο Νοβότνι, αν και αυτό είναι μάλλον θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά της ΕΚΤ.
Το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα σημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι τέτοιο που να απειλεί το ισχύον νομισματικό σύστημα, δήλωσε.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, η Αυστρία φαίνεται να προσελκύει εταιρίες που πουλούν bitcoin, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διότι θεωρείται ότι είναι ευκολότερο να λάβει κάποιος άδεια για να λειτουργεί στη χώρα, δήλωσε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι εμείς, εδώ στην Αυστρία, έχουμε πιο χαλαρό και απλούστερο ρυθμιστικό πλαίσιο απ’ ό,τι στη Γερμανία…και κατά συνέπεια βλέπουμε μια τάση αυτή η χορήγηση (αδειών) ολοένα και περισσότερο να μετατοπίζεται στην Αυστρία. Και σίγουρα δεν έχουμε κανένα συμφέρον σε αυτό», δήλωσε. Η Αυστρία θα πρέπει τουλάχιστον να ευθυγραμμιστεί με το γερμανικό ρυθμιστικό πλαίσιο, δήλωσε, προσθέτοντας: «Εν τέλει θα πρέπει να το διευθετήσουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Πτώση στην ισοτιμία του δολαρίου
Τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν μία μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών ενισχύθηκε ελαφρά στο 2,5% από 2,3% τον Οκτώβριο. Η Fed αναμένεται ευρύτερα να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη και θεωρείται πιθανόν να τα αυξήσει περαιτέρω δύο ή τρεις φορές στη διάρκεια του 2018. Ωστόσο, ο χαμηλός ακόμη πληθωρισμός και ρυθμός αύξησης των μισθών δημιουργεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές όσον αφορά τα επιτόκια το επόμενο έτος.
Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,1% στις 93,801 μονάδες από το υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων που σημείωσε την Παρασκευή. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στα 1,1791 δολάρια, εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια.
Η ισοτιμία του bitcoin αυξήθηκε περίπου 12% στα 16.422 δολάρια στο Χρηματιστήριο Bitstamp του Λουξεμβούργου, σε ελάχιστη απόσταση από το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 16.666,66 μονάδων που είχε φθάσει στην αγορά την Παρασκευή. Η πρώτη διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων του bitcoin ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Χρηματιστήριο Προθεσμιακών Τιμών της CBOE Global Markets. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του bitcoin με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση άνοιξε με μία τιμή 15.460 δολαρίων, η οποία εκτινάχθηκε στη συνέχεια στα 18.700 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 21%, ενώ η τελευταία τιμή διαμορφωνόταν στα 17.770 δολάρια.