Μετά από μήνες εντάσεων και εκατέρωθεν δασμών που ταρακούνησαν τις παγκόσμιες αγορές, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα φαίνεται πως ανοίγουν επιτέλους παράθυρο συνεννόησης. Οι υψηλού επιπέδου εμπορικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη έκλεισαν με θετικά μηνύματα – και από τις δύο πλευρές.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και υποσχέθηκε περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα, Δευτέρα. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι κάναμε ουσιαστικά βήματα στις κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα», δήλωσε από τη Γενεύη.
Από την άλλη πλευρά, ο Κινέζος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Το κλίμα έδειξε να αλλάζει ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο X: «GREAT PROGRESS MADE!» (Έγινε μεγάλη πρόοδος). Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να μειώσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ενώ φημολογείται συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μετά την πρώτη αυτή φάση συνομιλιών.
Η Κίνα, σύμφωνα με την κρατική ειδησεογραφική υπηρεσία Xinhua, έχει ήδη καταρτίσει λίστα με αμερικανικά προϊόντα που θα εξαιρεθούν από τους δικούς της δασμούς, οι οποίοι φτάνουν το 125%. Το Πεκίνο επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους χωρίς να εμφανιστεί να υποχωρεί δημόσια.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, που έχει σπάσει ρεκόρ. Ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Τζέιμι Γκριρ, δήλωσε πως προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι η εξισορρόπηση του εμπορίου, κάτι που «δεν μπορεί να περιμένει άλλο».
Οι εξελίξεις στη Γενεύη έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου – της πρώτης υπό την κυβέρνηση Τραμπ από τότε που επιβλήθηκαν οι περίφημοι “ανταποδοτικοί δασμοί” σε όλους τους εμπορικούς εταίρους τον Απρίλιο. Η νέα αυτή συμφωνία προβλέπει ενίσχυση των εξαγωγών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, όπως βοδινό κρέας και αιθανόλη.
Όλα δείχνουν πως η Ουάσιγκτον αλλάζει στρατηγική – ή τουλάχιστον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικοί εταίροι είναι εκείνοι που πρέπει πλέον να κάνουν κινήσεις: «Δεν χρειάζεται να υπογράψουμε συμφωνίες. Εκείνοι πρέπει να τις υπογράψουν με εμάς».
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ κινούνται σε διαφορετικό κλίμα, με τις Βρυξέλλες να δημοσιοποιούν την περασμένη εβδομάδα λίστα με αμερικανικά προϊόντα που θα μπουν στο στόχαστρο εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της Fed, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι οι επιπτώσεις των δασμών στην οικονομία δεν έχουν ακόμη πλήρως εκδηλωθεί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το κλίμα εμπιστοσύνης έχει ήδη επιδεινωθεί.
Οι αγορές πάντως έδειξαν άμεσα την ανακούφισή τους, με τα futures του Dow Jones να κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε απτή αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θα μεταφραστούν τα λόγια σε δεσμεύσεις και, κυρίως, σε πράξεις; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν το «σημαντικό πρώτο βήμα» μπορεί να γίνει γέφυρα.
by brgfx on Freepik