Οικονομία

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης ΤΕΕ: Θερμή υποδοχή κατά την αναλυτική παρουσίαση του έργου στη Θεσσαλονίκη


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ολοκληρωμένη τεχνική παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ενώπιον κοινού Μηχανικών και εκπροσώπων του τεχνικού κλάδου, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό.

 

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον των μηχανικών, όπως καταγράφηκε από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν επικεντρώθηκε στις νέες πληροφορίες που ενσωματώνει και στις νέες δυνατότητες που διαρκώς θα εμπλουτίζονται και  με ενιαίο τρόπο παρέχει  το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Και υπογραμμίστηκαν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από την «πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση» - όπως τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Στασινός- του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που έρχεται  να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι μηχανικοί και εξυπηρετούνται πολίτες και επενδυτές, επιτυγχάνοντας  παράλληλα καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ασφάλεια δικαίου για το ισχύον δίκαιο επί της γης σε κοινή χρήση.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ χαρακτήρισε το έργο ως μία «μεταρρύθμιση που ανήκει στην Ελλάδα» και έχει στόχο να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα.

 

Όπως ανέφερε, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται, εντός χρονοδιαγραμμάτων και περιέγραψε το πώς το έργο αλλάζει την καθημερινότητα των μηχανικών. «Πριν από δέκα χρόνια ένας μηχανικός πήγαινε χαράματα στην πολεοδομία, όπου περίμενε για ένα χαρτάκι προτεραιότητας και αν κατάφερνε να εξυπηρετηθεί, ήθελε έξι έως οκτώ ώρες στην Πολεοδομία για μια αλλαγή χρήσης ακινήτου ή μια βεβαίωση, ίσως και κάποιες ημέρες. Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί από οπουδήποτε να μπαίνει οποιαδήποτε ώρα στο Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και στην πλατφόρμα έκδοσης αδειών "e-Αδειες" κα να τελειώνει άμεσα με την έκδοση οικοδομικής και ιδανικά κάθε άλλης άδειας»: είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).  Και τόνισε ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι πλέον πραγματικότητα, ως «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση. Με τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες,  με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης».

 

Τα οφέλη

Εστιάζοντας στα οφέλη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι: «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή. Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα».

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού – και όχι μόνο - περιβάλλοντος της χώρας».

 

 «Ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλής πληροφορία»

«Στόχος είναι  να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία,  για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις,  για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση», καθώς αφορά τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης».

 

Να γίνει ένα πληροφοριακό σύστημα «δεσμευτικό για όλους»

Κατά τον Γιώργο Στασινό, η υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης και η σταδιακή καθιέρωση του νέου, εύχρηστου πληροφοριακού συστήματος είναι το πρώτο βήμα και «είναι από μόνο του μια τομή στο πως λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να γίνει πλήρες, να γίνει ακόμη πιο ακριβές, να γίνει συνολικό και να γίνει μελλοντικά δεσμευτικό για όλους».

«Όταν και άλλα εργαλεία και συστήματα ενσωματωθούν στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα καταλάβουν όλοι τη χρησιμότητα, την ανάγκη και την ασφάλεια δικαίου που δίνει ένα τέτοιο σύστημα. Και θα περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου θα μπορεί κανείς μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη,  σε συνεργασία με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία αυτός θα διαλειτουργεί, να εκδίδει και όλες τις διοικητικές πράξεις και άδειες. Με διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία, ασφάλεια δικαίου», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Στόχος, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, είναι «να μπορέσουν κάποτε τα εξαγόμενα δεδομένα να έχουν την ισχύ διοικητικής πράξης. Να βλέπετε τον χάρτη και να μην πηγαίνετε σε καμία υπηρεσία. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα. Υλοποιείται η νομοθετική πρόβλεψη και καθιερώνεται σταδιακά ένα νέο, εύχρηστο πληροφοριακό σύστημα. Είναι από μόνο του μια τομή στο πως λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα».

 

Διαλειτουργικότητα

Το κλειδί στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη είναι η διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι: το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας.

«Στην πραγματικότητα, μέσα από το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής» τόνισε.

Ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη Γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής – και ιδανικά κάθε άλλης – άδειας».

Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε με την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που «θα επιτρέπει στους μηχανικούς δημόσιους υπαλλήλους να συμμετέχουν, ως επιπλέον εργασία, σε έργα του ΤΕΕ, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, για να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι έγκυρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, και να λαμβάνουν τη σχετική αμοιβή, κάτι που δεν τους επιτρέπει, μέχρι σήμερα, ο νόμος».

 

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπενθύμισε, κλείνοντας, ότι «όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, κάποιοι μας πολέμησαν και κάποιοι μας έλεγαν ότι ονειροπολούμε. Ότι μιλάμε για μια άλλη χώρα» και πρόσθεσε ότι «λέω - και τότε - και σήμερα: είναι εφικτό, είναι δυνατό. Θα το δουλέψουμε, με σχέδιο, πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα. Αυτό κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 9-10 χρόνια στο ΤΕΕ. Αυτό ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε και για τα επόμενα χρόνια».

Ειδικότερα για τις εκλογές της Κυριακής ο Γιώργος Στασινός κάλεσε όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν «για να συνεχίσει να προχωρά μπροστά το ΤΕΕ, με νέα πληροφοριακά συστήματα και νέες υπηρεσίες προς τους μηχανικούς, τους πολίτες και την οικονομία».

 

Πρώτη ολοκληρωμένη τεχνική παρουσίαση του έργου - Ν. Παναγιωτόπουλος: Το αύριο γίνεται καλύτερο

Κατά την πρώτη ολοκληρωμένη τεχνική παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Έργων –  Επαγγελματικών και Επιστημονικών θεμάτων του ΤΕΕ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «το έχει αγκαλιάσει η Πολιτεία και μπορεί να ακούγεται αδύνατο να γίνει αλλά να που έγινε. Το αύριο γίνεται καλύτερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης βρίσκεται «στις παραμονές της ανατολής του» και ουσιαστικά έρχεται να δώσει «ενιαία μορφή στο ισχύον δίκαιο επί της γης», ενώ το κέρδος είναι για τον πολίτη και την καθημερινότητά του αλλά και για την Πολιτεία προκειμένου «όταν σχεδιάζει να ξέρει τι γίνεται δίπλα της, τι σχεδιάζει το άλλο υπουργείο, η Δημόσια Διοίκηση να έχει κοινό τόπο με τον πολίτη, να ξέρει τι ορίζει το Δίκαιο και να μην φτάνουμε στη Δικαιοσύνη για να λύνουμε υποθέσεις».

Στο πλαίσιο της τεχνικής παρουσίασης που έγινε, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο πλήθος των στοιχείων που έχουν ψηφιοποιηθεί και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα 100.000 πολεοδομικά σχέδια για το σύνολο της χώρας. «Είναι ένα έργο που μάζεψε την ιστορία 100 χρόνων της Ελλάδας από χάρτινη μορφή σε ψηφιακή μορφή. Έχουμε Δίκαιο στη χώρα και δεν έχουμε τον χάρτη του, έχουμε μόνο τη μικρογραφία του ΦΕΚ» σχολίασε. «Το έργο ξεκινάει τώρα. Το ΤΕΕ έχει τώρα την υποχρέωση να το συντηρήσει, να το κάνει κάθε μέρα καλύτερο και αυτό το υποσχόμαστε και ήδη έχουμε help desk ειδικά για το έργο αυτό» όπως έκανε γνωστό και προανήγγειλε ότι το Φυσικό Αέριο θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του e-Άδειες.

Κλείνοντας ζήτησε η Πολιτεία να χρησιμοποιεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη στον σχεδιασμό της, να υπάρξει υποχρεωτικότητα προκειμένου από εδώ και πέρα να υπάρχει το Δίκαιο επί της γης, ψηφιακά, να υπάρξει ενιαία χαρτογράφηση της χώρας που θα δίνεται με διαβάθμιση, ενώ από τους μηχανικούς ζήτησε να συνεχίσουν να ζητούν νέες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρχει συνεχής εξέλιξη.

 

Στρ. Τσαμουράς: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας

Από την πλευρά του ο Project Manager του αναδόχου του έργου Στρατής Τσαμουράς έκανε λόγο για συλλογική προσπάθεια στην υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Δίνοντας τεχνικές λεπτομέρειες για το έργο και προβάλλοντας ενδιαφέροντα παραδείγματα για τη χρήση του, ο Στρατής Τσαμουράς εξήγησε ότι στόχος ήταν «η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωχωρικής θεσμικής πληροφορίας και η διάθεσή της μέσω εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών “μίας στάσης”» καθώς επίσης και «η βελτίωση και διεύρυνση του επιπέδου πληροφόρησης και εξυπηρέτησης του πολίτη, των μηχανικών, των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων καθώς και των επενδυτικών δραστηριοτήτων».

Στις δράσεις του έργου συγκαταλέγονται:

·       Η δημιουργία, ενσωμάτωση και τήρηση ψηφιακών δεδομένων

·       Η διαλειτουργικότητα με φορείς ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για την ολοκλήρωση και διάθεση δεδομένων τρίτων φορέων

·       Η συμπλήρωση με πρόσθετα δεδομένα από συναφή έργα ψηφιοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

·       86.700 ψηφιοποιημένα σχέδια πολεοδομικού και χωρικού σχεδιασμού

·       Δασικοί χάρτες, περιοχές Natura, διατάγματα προστασίας, ζώνες αρχαιολογίας

·       Αποτύπωση κτιρίων σε 2D και 3D σε συνολική περιοχή 640 τ.χλμ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Τρίκαλα.

·       Η καταγραφή μετρητών ΔΕΔΔΗΕ

·       Ηλεκτρονικό μητρώο οικοδομικών αδειών: ψηφιοποίηση και γεωαναφορά των φακέλων των ΥΔΟΜ. Σημειώνεται ότι το Μητρώο διασυνδέεται με τα συστήματα e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων και Αυθαίρετα ΤΕΕ.

Χάρη στην αυξημένη της διαλειτουργικότητα, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης διασυνδέεται και «συνεργάζεται» με άλλα πληροφοριακά συστήματα, δίνοντας τη δυνατότητα άντλησης πολύτιμων πληροφοριών σε μηχανικούς, πολίτες και επενδυτές είπε ο κος Τσαμουράς και παρουσίασε σε προσομοίωση χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης ως εξής: «Θέλω να χτίσω σε οικόπεδο ίσο ή μικρότερο των 200 τετραγωνικών μέτρων. Ποιες περιοχές πληρούν αυτή την προϋπόθεση;» «Επιθυμώ τον "χ" συντελεστή κάλυψης. Σε ποιο σημείο της δυτικής Θεσσαλονίκης μπορώ να τον βρω;» «Σε ποιες περιοχές υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι με υπόγειο;». Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά γίνονται πλέον πολύ αμεσότερες και ευκολότερες, μέσω της εισαγωγής των κατάλληλων φίλτρων στο πληροφοριακό σύστημα, καθώς η βασική εφαρμογή «Θέαση και Αναζήτηση Πληροφοριών» είναι ανοιχτή στους πολίτες, τους μηχανικούς και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

 

Γ. Τσακούμης: Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Συντονίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Γιώργος Τσακούμης χαρακτήρισε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη «ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα». Μάλιστα, έκανε λόγο για «το σημαντικότερο έργο από εκκίνησης των gis».

Πρόσθεσε ότι, με το έργο αυτό θα είναι πιο εύκολο για έναν ιδιώτη, έναν Δημόσιο υπάλληλο, μία εταιρεία να βρίσκουν αυτά που χρειάζονται όταν σκέφτονται αναπτυξιακά έργα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη

Το έντονο ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου φάνηκε και από το πλήθος των ερωτήσεων που έγιναν στο τέλος της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες εξήραν τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ως εργαλείο δουλειάς και σχεδιασμού.

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε, η πιλοτική λειτουργία του έργου ξεκινά και το σχετικό link του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη θα «ανέβει» στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ εντός των προσεχών εβδομάδων.

Το έργο ανατροφοδοτείται και ό,τι καινούριο προκύπτει θα πρέπει να είναι σε μορφή που μπορεί να ψηφιοποιηθεί, ενώ υπάρχει και σχετική εφαρμογή η οποία ενημερώνει για τη διαδικασία.

Όπως έγινε γνωστό, τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθεί η πληροφορία που αφορά τη διέλευση οδεύσεων δικτύων για κάθε ακίνητο, και ουσιαστικά θα αφορά το ποιος σκάβει, πού σκάβει, αν έχει άδεια, καθώς και τις παροχές που υπάρχουν σε δίκτυα στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των αιγιαλών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι αιγιαλοί οι οποίοι έχουν αποτυπωθεί μέσα στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια.

Επίσης, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης έχει ειδική εφαρμογή μέσω της οποία μπορούν οι φορείς να υποβάλλουν ηλεκτρονικά παρατηρήσεις, ή να ανεβάσουν ηλεκτρονικά έγγραφα, όπως ΦΕΚ που ίσως λείπουν. Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται από συγκεκριμένη ομάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα