ΕΥΖην

Ενσυναίσθηση: Καλό είναι να υπάρχει, αλλά... μπορεί να γίνει αρνητική;


Το «Ξέρω τι σκέφτεσαι» μπορεί να είναι παρήγορο ή ανησυχητικό, ανάλογα με το ποιος το λέει και γιατί

Συνήθως βλέπουμε την ενσυναίσθηση ως θετικό χαρακτηριστικό. Ένα άτομο με υψηλή ενσυναίσθηση κατανοεί τι αισθάνεται και τι σκέφτεται ένας άλλος άνθρωπος και θεωρείται συχνά ενάρετο. Όμως, αν ένας άνθρωπος έχει τόσο ισχυρή ενσυναίσθηση, που μπορεί πάντα να ξέρει τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι άλλοι, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση αρνητικά, π.χ για να χειραγωγήσει; Επίσης, πώς μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος με τόσο μεγάλο βαθμό ενσυναίσθησης, που βιώνει μία συνεχή ροή πληροφοριών για κάθε άνθρωπο που συναντάει;

Όσο αφορά τις ανθρώπινες εφευρέσεις και τις ικανότητες, δύο πράγματα ισχύουν πάντα: Πρώτον, οι απόψεις συνήθως χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: τους αισιόδοξους («Αυτό είναι καταπληκτικό!») και τους απαισιόδοξους («Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που έγινε ποτέ!»). Δεύτερον, υπάρχει μια κοινή ρήση ανάμεσα σε εκείνους που πέφτουν κάπου στη μέση: «Καμία τεχνολογία / ικανότητα δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή. Σημασία έχει πώς τη χρησιμοποιούμε».

Ένα τυπογραφικό πιεστήριο μπορεί να παράγει τόσο επιστημονικά άρθρα, όσο και επιβλαβή προπαγάνδα. Τα drones μπορούν να παραδώσουν βασικά εφόδια ή να εκτελέσουν καταστροφικές επιθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις φυσικές μας ικανότητες. Ένα λαμπρό μυαλό μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοποριακές εφευρέσεις, όπως μία θεραπεία  ή να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής.

Η ενσυναίσθηση, από μόνη της, είναι ένα άλλο τέτοιο εργαλείο —ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευγενείς σκοπούς ή για ιδιοτελές κέρδος.

Για να το κατανοήσουμε αυτό, πρέπει πρώτα να εξερευνήσουμε τι πραγματικά σημαίνει η ενσυναίσθηση, ανακαλώντας ψυχολογικές θεωρίες για σαφήνεια, και στη συνέχεια να εξετάσουμε την έννοια της «κόπωσης της συμπόνιας», όπως την ονομάζει ο Martin Hoffman, για να βρούμε κάποια ισορροπία.

Τα βασικά της ενσυναίσθησης

Ο όρος «ενσυναίσθηση» είναι γεμάτος με επικαλυπτόμενες έννοιες, συχνά συνδυάζοντας στοιχεία της «νοητικής αντίληψης» και της «συμπόνιας». Η νοητική αντίληψη αναφέρεται στην ικανότητά μας να κατανοούμε τι σκέφτονται οι άλλοι. Για παράδειγμα, αν έχουμε μια μακρά συζήτηση για τις πρόσφατες διακοπές σας και εγώ κοιτάξω το ρολόι, μπορεί να καταλάβετε ότι αρχίζω να βαριέμαι. Συχνά αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων μέσω της γλώσσας του σώματος, του τόνου της φωνής ή ακόμα και των κινήσεων των ματιών.

Τη δεκαετία του 1990, ο κλινικός ψυχολόγος Simon Baron-Cohen πρότεινε ότι τα βρέφη αναπτύσσουν τη νοητική θέωρηση μέσω της «κοινής προσοχής», μιας διαδικασίας κατά την οποία ένας γονέας μπορεί να δείξει ένα αεροπλάνο στον ουρανό και τόσο ο γονέας όσο και το παιδί εστιάζουν σε αυτό μαζί. Αυτή η κοινή εστίαση βοηθά το παιδί να κατανοήσει ότι δύο άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν την ίδια σκέψη ή οπτική.

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα νοητικής αντίληψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τους άλλους αρκετά καλά για να μπορούν να πλοηγηθούν στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, κάποιοι έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να "διαβάζουν" το μυαλό και να προβλέπουν τις προθέσεις. Μπορούν να καταλάβουν γιατί ένας συνάδελφος είναι αναστατωμένος χωρίς να ρωτήσουν ή να νιώσουν πότε ένας φίλος χρειάζεται βοήθεια. Ξέρουν να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και μπορούν να καθοδηγήσουν τις συνομιλίες με την επιδεξιότητα ενός έμπειρου συμβούλου.

Αυτά τα άτομα έχουν ένα ισχυρό εργαλείο—πώς θα επιλέξουν να το χρησιμοποιήσουν;

Η προειδοποίηση του Hoffman: Κόπωση της Συμπόνιας

Η νοητική αντίληψη από μόνη της δεν κάνει κάποιον ενσυναισθητικό. Το να γνωρίζουμε τι σκέφτεται ή αισθάνεται κάποιος δεν μας κάνει απαραίτητα να θέλουμε να βοηθήσουμε. Αυτό απαιτεί συμπόνια. Για παράδειγμα, μπορεί να ξέρω ότι είσαι λυπημένος, αλλά αν δεν αισθανθώ συμπόνια, δεν θα νιώσω καμία ανάγκη να σε στηρίξω. Ομοίως, ένα χειριστικό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για τα συναισθήματα των άλλων για να προκαλέσει πόνο, όχι για να τον ανακουφίσει.

Η αληθινή ενσυναίσθηση περιλαμβάνει τόσο τη νοητική αντίληψη, όσο και τη συμπόνια. Η νοητική αντίληψη είναι ουδέτερη. Είναι τα συναισθηματικά μας κίνητρα—είτε συμπόνια, είτε ιδιοτέλεια—που καθορίζουν αν οι πράξεις μας είναι καλές ή κακές.

Όμως, τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει υπερβολική συμπόνια; Φανταστείτε ένα άτομο με ισχυρή νοητική αντίληψη και υπερχείλιση συμπόνιας. Ο Hoffman αναφέρεται σε αυτό ως «υπερδιέγερση ενσυναίσθησης», όπου κάποιος κατακλύζεται τόσο πολύ από τα συναισθήματα των άλλων, που εξαντλούνται τα δικά του συναισθηματικά αποθέματα.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται καλό—το να νιώθουμε τόσο έντονα τον πόνο των άλλων μπορεί να μας παρακινήσει να βοηθήσουμε—ο Hoffman προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «κόπωση της συμπόνιας», όπου κάποιος γίνεται αναίσθητος και σταματά να νοιάζεται εντελώς. Με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική συμπόνια μπορεί να μετατρέψει μια ζεστή καρδιά σε πέτρα.

Βρίσκοντας ισορροπία στην ενσυναίσθηση

Ο ενσυναισθητικός άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Χωρίς συμπόνια, κινδυνεύει να γίνει χειριστικός και σκληρός. Με υπερβολική συμπόνια, κινδυνεύει από εξάντληση, που μπορεί να οδηγήσει στην αδιαφορία και την έλλειψη συμπόνιας. Η πρόκληση έγκειται στο να βρεθεί μια ισορροπία.

Στην πράξη, αυτή η ισορροπία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι, υποστηρίζουν την επέκταση της συμπόνιας μας σε ευρύτερους κύκλους—μια ιδέα που επεκτάθηκε από τον φιλόσοφο Peter Singer. Ξεκινάμε με το να φροντίζουμε τον εαυτό μας, μετά την οικογένειά μας, μετά την κοινότητά μας και ούτω καθεξής, τελικά επεκτείνοντας τη συμπόνια μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια μορφή κόπωσης της συμπόνιας κάποια στιγμή. Αυτό μας αφήνει με δύο επιλογές: είτε εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να γίνουμε πιο συμπονετικοί, χτίζοντας παράλληλα την συναισθηματική μας ανθεκτικότητα, είτε περιορίζουμε τη συμπόνια μας σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, δηλαδή μαθαίνουμε τα όριά μας και τα θέτουμε όταν χρειάζεται.

Φωτογραφία: Image by freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα