Διεθνή

AIR INDIA: Μία νέα ηχητική καταγραφή μεταβάλει τα δεδομένα


Κατά την προκαταρκτική έρευνα για τη συντριβή της πτήσης 171 της Air India, η οποία σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες και κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, οι ερευνητές προχώρησαν σε μία ανατριχιαστική διαπίστωση.

Λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ, και οι δύο διακόπτες ελέγχου καυσίμου του 12χρονου Boeing 787 Dreamliner μετακινήθηκαν απότομα στη θέση «διακοπής», σταματώντας τη ροή καυσίμων προς τους κινητήρες. Η πλήρης απώλεια ισχύος επήλθε σχεδόν αμέσως. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω κίνηση είναι συνήθως προγραμματισμένη να πραγματοποιείται μόνο μετά την προσγείωση.

Η καταγραφή από το πιλοτήριο αποτυπώνει έναν σύντομο, αλλά κρίσιμο διάλογο μεταξύ των δύο πιλότων. Ο ένας ρωτά: «Γιατί το έκανες;», με τον άλλον να απαντά: «Δεν το έκανα εγώ». Η ηχογράφηση δεν αποσαφηνίζει ποιος μιλάει σε κάθε περίπτωση. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τις αναφορές, ο συγκυβερνήτης χειριζόταν το αεροσκάφος, ενώ ο κυβερνήτης παρακολουθούσε.

Οι διακόπτες καυσίμου ενεργοποιήθηκαν ξανά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, με αποτέλεσμα την αυτόματη επανεκκίνηση των κινητήρων. Ωστόσο, μόνο ο ένας κινητήρας είχε αρχίσει να ανακτά ώθηση τη στιγμή της πρόσκρουσης, ενώ ο δεύτερος μόλις είχε επανεκκινήσει αλλά δεν είχε αποδώσει ακόμη ισχύ. Το αεροσκάφος παρέμεινε στον αέρα για λιγότερο από ένα λεπτό προτού καταπέσει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης, προκαλώντας χάος και θλίψη.

Η έρευνα, υπό την ηγεσία των ινδικών αρχών και με τη συμμετοχή ειδικών από την Boeing, τη General Electric, την Air India, τις ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας, καθώς και διεθνών εμπειρογνωμόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη, η προκαταρκτική έκθεση έχει δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα έχει απαντήσει.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω διακόπτες είναι εξοπλισμένοι με μηχανισμούς ασφαλείας που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τυχαία ταυτόχρονη ενεργοποίησή τους. Όπως δήλωσε στο BBC ένας Καναδός ειδικός σε αεροπορικά ατυχήματα, «θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πατηθούν και οι δύο διακόπτες με μία μόνο κίνηση του ενός χεριού κάτι τέτοιο υποδεικνύει πως η τυχαία ενεργοποίηση είναι εξαιρετικά απίθανη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις