Διεθνή

Γουίτκοφ: Παραγωγικές οι συναντήσεις στην Φλόριντα


Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε τις συναντήσεις της ουκρανικής αντιπροσωπείας με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Φλόριντα ως παραγωγικές και εποικοδομητικές.

Οι συνομιλίες, που διεξήχθησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, περιλάμβαναν τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς επαφές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γουίτκοφ:

"Τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Φλόριντα, η ουκρανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε μια σειρά παραγωγικών και εποικοδομητικών συναντήσεων με Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία περιλάμβανε τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ούμεροφ, καθώς και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγο Αντρίι Χνάτοφ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία περιλάμβανε τον Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, τον Τζάρεντ Κούσνερ και το στέλεχος του Λευκού Οίκου Τζος Γκρούενμπαουμ.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης κορυφαίοι Ευρωπαίοι Σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας, με στόχο τον συντονισμό μιας κοινής στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ξεχωριστή, εποικοδομητική συνάντηση ΗΠΑ-Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε έμφαση σε τέσσερα βασικά έγγραφα: την περαιτέρω ανάπτυξη ενός σχεδίου 20 σημείων, την ευθυγράμμιση θέσεων σχετικά με ένα πολυμερές πλαίσιο εγγυήσεων ασφάλειας, την ευθυγράμμιση θέσεων σχετικά με ένα αμερικανικό πλαίσιο εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη ενός σχεδίου οικονομίας και ευημερίας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη συζήτηση των χρονοδιαγραμμάτων και της αλληλουχίας των επόμενων βημάτων.

Η Ουκρανία παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.

Κοινή μας προτεραιότητα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία, να διασφαλιστεί εγγυημένη ασφάλεια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, τη σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ουκρανίας.

Η ειρήνη δεν πρέπει να είναι μόνο η παύση των εχθροπραξιών, αλλά και μια αξιοπρεπής βάση για ένα σταθερό μέλλον.

Η Ουκρανία εκτιμά ιδιαίτερα την ηγεσία και τη στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και τη συνέχιση του στενού συντονισμού με τους εταίρους της στα επόμενα στάδια αυτού του σημαντικού έργου".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις