Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κρούει για μια ακόμη φορά το ΔΝΤ, όπως επεσήμαναν εξάλλου και οι ηγέτες στη τελευταία σύνοδο των G20. Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί είναι πως πολλές χώρες ξεμένουν από λύσεις ενώ διακρίνεται και έλλειψη αποφασιστικότητας. Σύμφωνα με τον David Lipton, αυτό που χρειάζεται είναι μια τριπλή προσέγγιση μέσω νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της βάσης και της προστασία από κινδύνους.
Η ανησυχία φυσικά για τις αγορές παγκοσμίως είναι έκδηλη κάτι που έχει αποτυπωθεί και από την σαφή πτώση των δεικτών από την αρχή του χρόνου. Ο D. Lipton εκτιμά πως από τις νομισματικές πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων που επιλέγονται σε ορισμένες χώρες, περιορίζεται η δυνατότητα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, με αποτέλεσμα η λύση που απομένει να είναι η αποδυνάμωση του νομίσματος και η προσέλκυση της ζήτησης με τρόπους που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποφεύγονται (νομισματικός πόλεμος).
Σε άλλα στοιχεία, όπως επισημαίνεται, απαιτούνται νέες καινοτομίες, άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό, μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Σημαντικά στοιχεία επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενώ η μείωση της φορολογία αποτελεί ένα επιπλέον "κλειδί".