Πιο καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα παράγουν οι μικρότερες επιστημονικές ομάδες σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Παρόλο που στον σύγχρονο κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να δημιουργούνται μεγάλες ομάδες για να λύσουν ένα πρόβλημα, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι μικρότερες ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν προόδους και να αναπτύξουν καινοτομίες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Γνώσης Τζέιμς Έβανς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέλυσαν 44 εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις (από τη βάση δεδομένων Web of Science), πέντε εκατομμύρια πατέντες (από τη σχετική υπηρεσία των ΗΠΑ) και 16 εκατομμύρια προϊόντα λογισμικού (από την πλατφόρμα Github), που πήγαιναν έως 60 χρόνια στο παρελθόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι μικρότερες ομάδες είναι πολύ πιθανότερο να εισάγουν νέες ιδέες στην επιστήμη και νέες εφαρμογές στην τεχνολογία, ενώ οι μεγαλύτερες ομάδες συνήθως αναπτύσσουν και εδραιώνουν τις υπάρχουσες γνώσεις και τεχνικές. Μολονότι τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές ομάδες συμβάλλουν στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο, τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι η τάση των κρατών και των ερευνητικών οργανισμών να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν συστηματικά τις μεγαλύτερες ομάδες, θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
«Οι μεγάλες ομάδες είναι σχεδόν πάντα πιο συντηρητικές. Το έργο που παράγουν, είναι χαμηλού κινδύνου. Οι μεγαλύτερες ομάδες πάντα ανατρέχουν στο άμεσο παρελθόν και πάντα χτίζουν πάνω στις χθεσινές επιτυχίες. Οι μικρές ομάδες κάνουν παράξενα πράγματα, ανατρέχοντας πολύ πιο πίσω στο παρελθόν, ενώ οι άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν και να εκτιμήσουν αυτό που κάνουν», δήλωσε ο Έβανς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, είτε πρόκειται για επιστημονικές δημοσιεύσεις, είτε για πατέντες, είτε για νέες εφαρμογές λογισμικού, η μελέτη δείχνει ότι ο βαθμός καινοτομίας και πρωτοτυπίας μειώνεται δραματικά με την προσθήκη κάθε πρόσθετου μέλους στην ερευνητική ομάδα. Η ανάλυση δείχνει ότι τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες ομάδες παίζουν σημαντικούς ρόλους στο ερευνητικό οικοσύστημα, αλλά οι «μικροί» γεννάνε περισσότερες νέες ιδέες και χαράζουν συχνότερα μονοπάτια για το μέλλον, που στη συνέχεια έρχονται οι μεγάλες ομάδες για να μετατρέψουν σε λεωφόρους.
«Σε όλο τον επιστημονικό κόσμο οι φορείς χρηματοδότησης ενισχύουν ολοένα μεγαλύτερες ομάδες. Αυτό που δείχνει η έρευνά μας, είναι ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρχει μια μεγαλύτερη ποικιλία προσεγγίσεων. Αν θέλεις πραγματικά να αναπτύξεις την επιστήμη και την τεχνολογία, πρέπει να ενεργείς σαν επιχειρηματίας venture capital μάλλον παρά σαν μεγάλη τράπεζα, χρηματοδοτώντας μια πληθώρα μικρότερων και αποσυνδεμένων μεταξύ τους προσπαθειών, ώστε να αυξήσεις την πιθανότητα μεγάλων πρωτοποριακών καινοτομιών. Αν θέλεις να κάνεις ανακαλύψεις, πρέπει να ρισκάρεις», ανέφερε ο Έβανς.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s41586-019-0941-9