Η οκογενειακή «αυτοκρατορία» των Ανιέλι που ελέγχει την FIAT, την μητρική Stellantis - έναν όμιλο 8 αυτοκινητοβιομηχανιών, πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία και την Γιουβέντους, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση εξαγοράς της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας, με την οποία είναι συνδεδεμένη έναν αιώνα.
Συζητά όμως με τον ελληνικό όμιλο Κυριακού/Antenna την πώληση μεγάλου μέρους του μιντιακού του βραχίονα, που περιλαμβάνει τις δύο πιο έγκυρες ιταλικές εφημερίδες - τις La Repubblica και La Stampa - και τρεις από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς στη γειτονική χώρα.
Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του οικογενειακού χαρτοφυλακίου επενδύσεων και συμμετοχών των Ανιέλι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ιταλία, μετά την υποβολή προσφοράς για εξαγορά της Γιουβέντους και μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι συζητείται η πώληση του μιντιακού βραχίονα Gedi Gruppo Editoriale στον όμιλο Antenna/Κυριακού.
«Η Γιουβέντους είναι η ιστορία μας, οι αξίες μας - και δεν πωλείται», δήλωσε ο Τζών Ελκαν, εγγονός και διάδοχος του Τζιάνι Ανιέλι στη FIAT και στην οικογενειακή εταιρία χόλντινγκ Exor, η οποία ελέγχει μετοχικά την αποκαλούμενη "Γηραιά Κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου και την Gedi Gruppo.
Χρήμα από τα κρυπτονομίσματα
Η πρόταση υπεβλήθη από την εταιρεία Tether Holdings, έναν παγκόσμιο κολοσσό στην διαδικτυακή αγορά κρυπτονομισμάτων, που κρύβει πολύ "μυστήριο": Μέχρι πρόσφατα δεν είχε ούτε καν γνωστή έδρα και ΔΣ, πρόσφατα απέκτησε κεντρικά γραφεία στο... Ελ Σαλβαδόρ και στο 9μηο εμφάνισε καθαρά κέρδη 10 δισ. δολάρια!
Η Tether, που είναι ήδη δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Γιουβέντους με 11,5%, πρόσφερε 720 εκατ. ευρώ για το 65,4% που κατέχει η Exor, αποτιμώντας την αξία της Γιουβέντους σε 1,1 δισ. ευρώ.
Το προσφερόμενο τίμημα είναι 21% υψηλότερο από την χρηματιστηριακή αξία της Γιουβέντους, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.
Οι υποψήφιοι αγοραστές γνωστοποίησαν παράλληλα ότι ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν στην ίδια τιμή το σύνολο των μετοχών σε διασπορά και να αποκτήσουν το 100%.
Η Exor απέρριψε άμεσα την πρόταση, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να πουλήσει το ποσοστό της στην Tether ή σε οποιονδήποτε άλλο. Το διοικητικό συμβούλιο «απορρίπτει ομόφωνα» την πρόταση της Tether, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.
«Η Γιουβέντους αποτελεί μέρος της οικογένειάς μου εδώ και 102 χρόνια», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο διευθύνων σύμβουλος της Exor, Τζον Έλκαν, εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι.
Εφημερίδες προς πώληση
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της πώλησης ολόκληρου ή μέρους του μιντιακού βραχίονα της αυτοκρατορίας Ανιέλι. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και συνεχίζονται, περνώντας από πολλές φάσεις.
Διαβάστε σχετικά στο Sofokleousin: Στο στόχαστρο του Antenna οι ιταλικές εφημερίδες Repubblica και La Stampa
Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου Exor έχει βάλει πωλητήριο στον εκδοτικό όμιλο Gedi Gruppo Editoriale, στον οποίο ανήκουν εμβληματικοί τίτλοι των ιταλικών μέσων ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες La Repubblica και La Stampa, ραδιοφωνικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και ψηφιακά μέσα.
Μετά από εβδομάδες φημών, η Exor επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον ελληνικό όμιλο Antenna, του οποίου ηγείται ο Θεόδωρος Κυριακού, για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Το συζητούμενο σενάριο εξαγοράς προβλέπει τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Gedi, με αφετηρία τους τίτλους των μεγαλύτερων εφημερίδων.
Η La Repubblica βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Ο Antenna στοχεύει να εξαγοράσει όχι μόνο την εφημερίδα αλλά και ολόκληρο το εκδοτικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει επίσης ιστοσελίδα, ψηφιακές πλατφόρμες, video newsrooms και κάθετους κόμβους όπως το Gusto και το Italian Tech.
Στο πακέτο περιλαμβάνονται και οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί του ομίλου - Radio Deejay, Radio Capital και m2o - που αποτελούν ένα από τα πιο ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία του, χάρη στη σταθερή ακροαματικότητα και την πανεθνική τους απήχηση.
Κι άλλοι ενδιαφερόμενοι
Η τύχη της La Stampa είναι πιο περίπλοκη: O ελληνικός όμιλος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ιστορική εφημερίδα του Τορίνο, η οποία θα μπορούσε επομένως να πωληθεί ξεχωριστά.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την άλλοτε "πιο σοβαρή και έγκυρη" ιταλική εφημερίδα δείχνει της η NEM - NordEst Multimedia, ο εκδοτικός όμιλος του Enrico Marchi, ο οποίος συνεργάζεται με διεθνείς επενδυτές και μπορεί να κινηθεί για να αγοράσει την La Stampa ξεχωριστά - αν ο Θ. Κυριακού δεν θελήσει να την συμπεριλάβει στο πακέτο του.