Απώλειες 1,36 δισ. ευρώ είχε ο κλάδος της εστίασης το 2021, καθώς το lockdown μέχρι τις αρχές Μαΐου και στη συνέχεια τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, και κυρίως όσα ίσχυσαν τον Νοέμβριο, αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φρέναραν σημαντικά την αυξητική πορεία των εσόδων που καταγράφηκε το καλοκαίρι.
Η επίπτωση των μέτρων που ελήφθησαν από τον Νοέμβριο και έπειτα, και αφορούσαν ακόμη και τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, αποτυπώνεται στα μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου.
Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αυτό της σημαντικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος της εστίασης είχε το 2021 κύκλο εργασιών 5,136 δισ. ευρώ, αυξημένος μεν σε σχέση με το 2020 κατά 25,8%, αλλά σημαντικά χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ. Συνολικά ο κλάδος τη διετία της πανδημίας έχει χάσει περί τα 3,77 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται οι απώλειες να συνεχισθούν λόγω μείωσης της επισκεψιμότητας, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων.
Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών μεταξύ των ετών 2021 και 2020 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (161,5%) και η μικρότερη αύξηση (6,6%) καταγράφηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας.
Το πιο καλό τρίμηνο για τον κλάδο, λόγω κυρίως της μεγάλης αύξησης των τουριστών που καταγράφηκε, ήταν το τρίτο με τις επιδόσεις να απέχουν λίγο από αυτές του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο τζίρος στον κλάδο εστίασης διαμορφώθηκε σε 2,313 δισ. ευρώ έναντι 2,44 δισ. ευρώ το 2019. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ο κλάδος της εστίασης είχε κύκλο εργασιών 1,32 δισ. ευρώ έναντι 1,44 δισ. ευρώ το 2019.
Εκεί που γίνεται πιο φανερή η επίπτωση των μέτρων είναι στα στοιχεία για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ωστόσο τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο τζίρος ήταν χαμηλότερος κατά 20 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αυτόν του 2019. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω εορταστικής περιόδου ανακοινώθηκαν μέτρα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας του κλάδου. Τα μέτρα ίσχυσαν από τις 30 Δεκεμβρίου και φυσικά στις 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) οδηγώντας πρακτικά πολλές επιχειρήσεις στην απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου. Τις προηγούμενες ημέρες εξάλλου, η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα εστίασης.
Τον Νοέμβριο του 2021 ο τζίρος ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν του Νοεμβρίου του 2020 κατά 15 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου ελήφθη το μέτρο που προέβλεπε ότι ακόμη και για τους εξωτερικούς χώρους οι μη εμβολιασμένοι θα έπρεπε να προσκομίσουν rapid test.
Στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου η απόκλιση ανά μήνα σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019 ήταν κάτω από 10 εκατ. ευρώ.