«Η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή ανάπτυξη, που ευνοεί την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, και η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για τα δάνεια σε καθυστέρηση συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον, με πιο θετικούς όρους για την κοινωνία και τις τράπεζες, ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στους πελάτες μας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των οφειλών τους η Τράπεζα θα προσφέρει άλλη μια ευκαιρία, ιδιαίτερα τώρα που οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν. Ωστόσο, για εκείνους που συστηματικά και στρατηγικά παραμένουν κακοπληρωτές, η Τράπεζα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που παρέχει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας από το βήμα της γενική συνέλευσης της Τράπεζας.
«Τα τελευταία χρόνια, και για αντικειμενικούς λόγους, ο δημόσιος διάλογος εστιάστηκε αποκλειστικά στο μεγάλο, πράγματι, αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων που δεν εξοφλούσαν τα δάνειά τους. Έχει όμως υποβαθμιστεί το γεγονός ότι μέσα σε αυτή την, πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια, οικονομική κρίση, περισσότεροι από τους μισούς πελάτες μας -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- συνέχισαν να πληρώνουν τακτικά τις οφειλές τους. Οι συνεπείς μας πελάτες, κάθε κατηγορίας, θα έχουν προτεραιότητα στις νέες χρηματοδοτήσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε δάνεια και όλο το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών με τους πιο ανταγωνιστικούς όρους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη εργασιών για τις επιχειρήσεις ή στην κάλυψη όλων των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών για τα νοικοκυριά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας.
«Η πιό ώριμη ψηφιακή τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη»
Ο κ.Καραβίας μιλώντας γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μέλλον της τραπεζικής είναι ψηφιακό και είναι ήδη παρόν. «Θέλουμε να γίνουμε η πιο ώριμη ψηφιακή τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό. Συνεχίζουμε το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμιση των τεχνολογικών μας υποδομών, ενώ η ψηφιακή εμπειρία των πελατών ενισχύθηκε σημαντικά με το νέο e-banking, m-banking καθώς και το πρωτοποριακό v-banking για τις επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δώσαμε τη δυνατότητα έκδοσης πιστωτικής κάρτας αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, χωρίς καμία επίσκεψη του πελάτη σε κατάστημα. Η e-card πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντική ανταπόκριση σε ομάδες πελατών που στοχεύουμε, ιδιαίτερα σε νεώτερες ηλικίες και δυναμικά στρώματα», σημείωσε.
Ο Φωκίωνας Καραβίας, μιλώντας γενικότερα, επισήμανε ότι η φετινή συνέλευση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία τόσο για την Eurobank όσο και για την Ελλάδα. «Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό περιβάλλον με θετικές προοπτικές. Οι εκλογές ανέδειξαν μια κυβέρνηση που διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα δείχνει να εξομαλύνεται: όπως και η προηγούμενη, έτσι και η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ανοιχτό χρονικό πεδίο για την εφαρμογή των πολιτικών που θα επιλέξει», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και προσέθεσε:
«Τα νέα αυτά στοιχεία συνεκτιμήθηκαν ασφαλώς από τις αγορές και η ετυμηγορία τους φαίνεται στη συνεχή και ραγδαία πτώση της απόδοσης των 10των ελληνικών κρατικών ομολόγων -από 4,4% στην αρχή του έτους σε κάτω από το μισό σήμερα. Αντίστοιχη είναι η γενικότερη τάση ανατιμολόγησης προς τα πάνω όλων των ελληνικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Δύο από αυτές -θα έλεγα από τις πιο σοβαρές- αφορούν άμεσα ή έμμεσα το τραπεζικό σύστημα: η ανάγκη για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η τράπεζα μας δηλώνει παρούσα και στις δύο προκλήσεις. Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ανάγκες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας που αναλογούν στο σημερινό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και να προσφέρει τη χρηματοδότηση που θα οδηγήσει το ΑΕΠ σε αύξηση 3% ή και υψηλότερα. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν από μερικούς μήνες και εφαρμόζουμε για την εξυγίανση του ισολογισμού μας οδηγεί σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) 16% στο τέλος του τρέχοντος έτους και μονοψήφιο στα τέλη του 2021. Όπως έχουμε υπογραμμίσει, η επίτευξη αυτών των στόχων, σηματοδοτεί την επιστροφή της Τράπεζας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 10%».