Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εκτιμά ως θετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «όταν αρχίσουν να ευημερούν οι αριθμοί κάποια στιγμή θα ευημερήσουν και οι άνθρωποι».
Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας πολιτείας που να ακούει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να προσπαθεί να τις συνδράμει να επενδύσουν και να προσφέρουν δουλειά στον κόσμο.
Ο κ. Φέσσας προτρέπει τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη «να ενθαρρύνει τις φιλοεπιχειρηματικές αποφάσεις και να κόψει τις αρνητικές, όλες εκείνες τις συνιστώσες που εμποδίζουν τους επιχειρηματίες- επιχειρήσεις να επενδύσουν» εστιάζοντας στη «νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης» και σημειώνοντας ότι «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις ούτε το δημόσιο μπορεί να συντηρηθεί».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Θ. Φέσσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερ: Είμαστε στους Δελφούς στο περιθώριο του πολύ σημαντικού αυτού φόρουμ, ποια είναι καταρχήν η πρώτη σας εντύπωση, το feeling που λέμε και για την απήχηση του φόρουμ αλλά κυρίως για το πού βαδίζει η ελληνική οικονομία.
Aπ: Το φόρουμ έχει πετύχει. Είναι πάρα πολύ επιτυχημένο event, το βλέπετε άλλωστε από τη συμμετοχή των ομιλητών, από το ενδιαφέρον που προκαλούν τα συμπεράσματά του, οπότε θεωρώ ότι έχει γίνει ας πούμε το «Νταβός της Ρούμελης». Αφού λοιπόν έχουμε ένα «Νταβός στη Ρούμελη» ή στην Ελλάδα πρέπει να δούμε τι εξετάζει. Εξετάζει την ελληνική οικονομία, θετικά είναι τα νέα και η παγκόσμια ζήτηση είναι υψηλή, αναπόδραστα τραβάει τις ελληνικές εξαγωγές, όσες υπάρχουν, ανεβαίνει η βιομηχανική παραγωγή, το οικονομικό κλίμα δείχνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, και η ευρωζώνη καλά πάει, όλοι καλά πάμε. Το ζήτημα είναι να φτάσει αυτή η διάχυτη ας πούμε ευφορία στον κόσμο. Ακόμη θέλει χρόνο να φτάσει αλλά όταν αρχίσουν να ευημερούν οι αριθμοί κάποια στιγμή θα ευημερήσουν και οι άνθρωποι.
Ερ: Υποτίθεται ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο. Νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση αλλά όλοι κοιτούν την επόμενη ημέρα. Εσείς κοιτώντας στα μάτια τον απλό κόσμο, τι θα του λέγατε για την επόμενη μέρα. Τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να προσέξουμε;
Απ: Καταρχάς ο απλός κόσμος περιμένει να βρει δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Το κράτος λεφτά για επενδύσεις δεν έχει. Άρα πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να έρθουν επιχειρηματίες και επιχειρήσεις. Αυτοί πρέπει να βρουν ένα φιλικό κλίμα, ένα ευνοϊκό περιβάλλον κα νομίζω ότι από εδώ και πέρα οι δουλειές θα έρθουν. Δεν θα γίνει αυτόματα, θέλει μία πολιτεία η οποία να ακούει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να προσπαθεί να τις βοηθήσει να επενδύσουν και να προσφέρουν δουλειά στον κόσμο.
Ερ: Αν είχατε απέναντί σας τον νέο υπουργό της Οικονομίας, τον κ. Δραγασάκη με δύο λόγια, τι θα του λέγατε;
Aπ: Να ενθαρρύνει τις φιλοεπιχειρηματικές αποφάσεις και να κόψει τις αρνητικές όλες εκείνες τις συνιστώσες που εμποδίζουν τους επιχειρηματίες- επιχειρήσεις να επενδύσουν.
Ερ: Θα μπορούσατε απλά με δύο λόγια να πείτε ποιες είναι αυτές οι αρνητικές συνιστώσες;
Απ: Μερικές χιλιάδες μπορώ να τις πω. Όλη η νοοτροπία νομίζω της δημόσιας διοίκησης αντιστρατεύεται αυτήν τη λογική την οποία εκφράζουν. Και καλό είναι να αλλάξουν πνεύμα. Διότι χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις ούτε το δημόσιο μπορεί να συντηρηθεί.
ΕΥΖην
O ακρογωνιαίος λίθος για υγεία και ευημερία: Ουσιαστικές φιλίες
Η καλή παρέα και η κοινωνική ζωή είναι σημαντικοί παράγοντες για τη ζωή όλων μας. Όμως, ειδικά για τους ανθρώπους άνω των 50 ετώνη διατήρηση φιλικών σχέσεωνδεν είναι απλώς ζήτημα π ...