Οικονομία

Fitch: Τι θα συμβεί στην ΕΕ αν διακοπεί το ρωσικό αέριο - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα


Στο μείζον ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου αερίου στις χώρες της Ευρώπης αναλύει ο οίκος Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας πως ο ενεργειακός εφοδιασμός κρίνεται επισφαλής, λόγω της εργαλειοποίησης αυτού από τη Ρωσία.

Όπως υπογραμμίζεται, το πλήγμα για την Ελλάδα, αν κλείσει η ρωσική "κάνουλα", ενδέχεται να είναι μέτριο και σημειώνεται ως διαχειρίσιμο, καθώς η έκθεσή της χώρας κρίνεται ως «μεσαία».

Στον αντίποδα, οι εκθέσεις για Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία δείχνουν πως αναμένεται να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Αυστρία δεν έχουν βιώσιμες εναλλακτικές, ενώ η Ιταλία εμπεριέχει τα υψηλότερα ποσοστά στο ενεργειακό της μείγμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως αναφέρει η Fitch.

Εν συνεχεία, επισημαίνεται η απότομη πτώση στις ροές λόγω της ρωσικής εργαλειοποίησης και οι περιορισμοί στον εφοδιασμό και τις υποδομές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ.

Τονίζεται, επίσης, ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αντισταθμιστεί η όποια απώλεια του ρωσικού αερίου.

1

Όπως δείχνει ο ποσοτικός δείκτης ευπάθειας του αμερικανικού οίκου εντός της ΕΕ, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις περισσότερες να παρουσιάζουν από χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση.

Όπως αναφέρει η Fitch, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη δυτική Ευρώπη και θα υπάρξει ισχυρό πλήγμα αν σταματήσουν οι ροές.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εν λόγω ανάλυση εμπεριέχει και παράγοντες, όπως η διαφοροποίηση των εισαγωγών, η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG και οι απαντήσεις πολιτικής, οδηγώντας τις εκθέσεις Γερμανίας, Ιταλίας και Αυστρίας να θεωρούνται ως «Υψηλές», της Ελλάδας «Μεσαία» και για τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης «Χαμηλή».

2

Ο οίκος δηλώνει: «Δεν θεωρούμε την ικανότητα αποθήκευσης βασικό παράγοντα, καθώς τα αποθέματα θα εξαντλούνταν γρήγορα το χειμώνα» και προσθέτει πως "η επιδεινωμένη μακροοικονομική προοπτική και ο υψηλός πληθωρισμός (αν και η ενέργεια έχει πολύ μικρότερη βαρύτητα στα εναρμονισμένα καλάθια τιμών καταναλωτή της Δυτικής Ευρώπης) θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις αξιολογήσεις κρατών, ιδιαίτερα όπου οι δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας είναι αδύναμες σε σχέση με τις αξιολογήσεις άλλων κρατών".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα