Αγορές

Folli Follie: Ο έλεγχος γίνεται… φαρσοκωμωδία!


Ελιγμοί από Κουτσολιούτσο, κίνδυνος πλήρους σύγχυσης από τρεις παράλληλες ελεγκτικές διαδικασίες

Αγνοώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έχει ζητήσει πλήρη έλεγχο των οικονομικών της καταστάσεων, η διοίκηση της Folli Follie επιμένει σε παράλληλους ελέγχους αμφίβολης σκοπιμότητας, ενώ αναγνωρίζει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει, με δικαστική απόφαση, και έναν τρίτο!

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του fund QCM, που αμφισβήτησε το δίκτυο πωλήσεων και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, η διοίκηση Κουτσολιούτσου προχωρά σε μεθοδεύσεις που τείνουν να μετατρέψουν τον απαραίτητο έλεγχο στην εισηγμένη σε μια φαρσοκωμωδία, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη αν προσέφυγε, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα, στο Πρωτοδικείο για να ζητήσει έκτακτο έλεγχο με βάση το νόμο περί Α.Ε.

Με μια ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα, που δεν πέρασε μέσα από το επίσημο σύστημα ανακοινώσεων του ΧΑ, η διοίκηση της Folli Follie έκανε γνωστό ότι προσέλαβε τον οίκο Alvarez & Marsal (A&M)  για να διενεργήσει εγκληματολογικό λογιστικό έλεγχο (“forensic evaluation”) στην αινιγματική θυγατρική του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ, FF Group Sourcing Ltd, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της αμφισβήτησης από τον fund QCM.

Πρόκειται για μια ανάθεση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της: η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουδέποτε ζήτησε τέτοιο έλεγχο, αλλά εξ αρχής επιμένει σε πλήρη έλεγχο οικονομικών καταστάσεων.

Επιπλέον, η αξιοπιστία του ελέγχου, παρότι το κύρος της A&M δεν αμφισβητείται, έχει υπονομευθεί από τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η διοίκηση Κουτσολιούτσου: ο έλεγχος θα αρχίσει σχεδόν δύο μήνες μετά τις αρχικές αποκαλύψεις και ενώ, για μεγάλο διάστημα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο διευθύνων σύμβουλος, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, βρισκόταν στο Χονγκ Κόνγκ, όπου διαμένει μόνιμα και ο πρόεδρος του ομίλου και πατέρας του, Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι απορίας άξιον ποια στοιχεία θα κληθούν να ελέγξουν οι ειδικοί της Alvarez & Marsal: μπορεί να γίνει ένας σοβαρός εγκληματολογικός λογιστικός έλεγχος, σε ένα… τόπο εγκλήματος που παρέμενε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αφύλακτος, παρουσία των βασικών ενδιαφερόμενων για συγκάλυψη ενδεχόμενων λαθροχειριών; Ή, μήπως, η έρευνα αυτή προορίζεται να «ξεπλύνει» ευθύνες, διαπιστώνοντας μόνο περιορισμένης κλίμακας αστοχίες;

Εξίσου περίεργη είναι η ανάθεση που έχει γίνει από την Folli Follie στην Ernst & Young. Ο ελεγκτικός οίκος είχε αρχικά αρνηθεί να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο, επειδή, όπως ισχυρίσθηκε, δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε έκθεση, αν πρώτα δεν ολοκληρωνόταν ένας εγκληματολογικός λογιστικός έλεγχος από τρίτο οίκο.

Αν και δεν δέχεται να διενεργήσει πλήρη έλεγχο, η Ernst & Young δέχεται να διενεργήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Folli Follie, έναν «ειδικό έλεγχο» σε ορισμένα βασικά κονδύλια του ενεργητικού: ταμειακά διαθέσιμα, εμπορικές απαιτήσεις και άλλα στοιχεία του κυκλοφορούντος ενεργητικού.

Το ερώτημα, σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς ο ελεγκτικός οίκος δέχεται να προχωρήσει σε αυτές τις «στοχευμένες» επαληθεύσεις, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα ευρήματα του ελέγχου που θα κάνει η A&M στη θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ; Πώς οι δύο αυτοί έλεγχοι θα τρέξουν παράλληλα, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η FF Group; Έχει κάποια διαβεβαίωση η Ernst & Young ότι δεν θα εντοπισθούν λαθροχειρίες στην Ασία, οι οποίες να επηρεάζουν και τους δικούς της ελέγχους στο ενεργητικό του ενοποιημένου ισολογισμού;

Το στοιχείο, όμως, που δίνει πραγματικά χαρακτήρα φαρσοκωμωδίας σε αυτή την τόσο σοβαρή, για την αγορά, ελεγκτική διαδικασία είναι ότι η διοίκηση της Folli Follie αναγνωρίζει πως μπορεί να «τρέξει» ένας ακόμη έλεγχος, παράλληλα με τους δύο προηγούμενους, εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσφύγει στο Πρωτοδικείο για να ζητήσει έκτακτο έλεγχο με δικαστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Κ. είχε ανακοινώσει από τις 15 Ιουνίου ότι αποφάσισε, «μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920».

Είχε κατηγορήσει τη διοίκηση του ομίλου ότι «προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία, διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων».

Αν δεν κάνει κάποια περίεργη… πιρουέτα η Ε.Κ., εγκαταλείποντας αυτή τη διαδικασία που έχει προαναγγείλει, τότε είναι θέμα ημερών να ανατεθεί αυτός ο έκτακτος έλεγχος, για να καταλήξουμε στην απόλυτη γελοιότητα: τρεις διαφορετικοί οίκοι θα διενεργήσουν τρεις ελέγχους με παρεμφερές αντικείμενο και με συμπεράσματα που δεν αποκλείεται να έρχονται μεταξύ τους σε σύγκρουση, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στην αγορά!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα