Επιχειρήσεις

Folli Follie: «Στοπ» σε ντόμινο χρεοκοπίας, το παρασκήνιο με Rothchild!


Τι κρύβει η προσωρινή δικαστική απόφαση, πώς συνδέεται με τα ομόλογα αγγλικού δικαίου και τα "παζάρια" με τους ξένους δανειστές

Να σταματήσει ένα ντόμινο χρεοκοπίας, που θα μπορούσε να αρχίσει από επιθετικές δικαστικές ενέργειες ακόμη και ενός πιστωτή με μικρού απαιτήσεις, πέτυχε η Folli Follie με δικαστική απόφαση για παροχή προσωρινής προστασίας από πιστωτές, κινούμενη υπό την καθοδήγηση της Rothchild, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους ξένους ομολογιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Folli Follie κινήθηκε γρήγορα για την εξασφάλιση προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου, καθώς συνέτρεχε άμεσος κίνδυνος να προχωρήσουν πιστωτές σε επιθετικές ενέργειες (αίτηση πτώχευσης), που θα έθεταν σε κίνηση ένα καταστροφικό ντόμινο, αφού θα έδιναν το δικαίωμα στους κατόχους των ομολόγων αγγλικού δικαίου, συνολικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ, να ζητήσουν πρόωρη αποπληρωμή των δανείων, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς όρους δανεισμού.

Η Rothchild, που ήδη είχε πριν από λίγες ημέρες την πρώτη συνάντηση στο Λονδίνο με νομικό γραφείο που εκπροσωπεί ξένους ομολογιούχους διαπραγματεύεται μαζί τους την παροχή της άδειάς τους για να προχωρήσει η εταιρική αναδιάρθρωση της Folli Follie, με πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της, μεταξύ των οποίων και της θυγατρικής στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι οι όροι δανεισμού του μεγάλου ομολόγου της FF Group (250 εκατ. ευρώ) προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς σε ενδεχόμενες κινήσεις εταιρικής αναδιοργάνωσης, ορίζοντας και ότι η μείωση κάτω από 65% της συμμετοχής στη θυγατρική του Χονγκ Κονγκ δίνει τη δυνατότητα στους ομολογιούχους να ζητήσουν πρόωρη αποπληρωμή του δανείου.

Για να δημιουργηθεί καθαρό πεδίο σε αυτή την ούτως ή άλλως δύσκολη διαπραγμάτευση, η Rothchild ζήτησε από τη διοίκηση της Folli Follie να κινηθεί για να αποτρέψει τον κίνδυνο να εκδοθεί δυσμενής δικαστική απόφαση στην Ελλάδα, η οποία θα έδινε δυνατότητα ενεργοποίησης άλλων όρων των ξένων δανείων, οι οποίοι δίνουν στους ομολογιούχους δυνατότητα να αξιώσουν πρόωρη αποπληρωμή, εάν εκδοθεί στην Ελλάδα απόφαση πτώχευσης.

Η διοίκηση της Folli Folie είχε ενδείξεις ότι ορισμένοι πιστωτές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες, τινάζοντας στον αέρα την ήδη δύσκολη διαδικασία επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης.  

Αναφερόμενη στην προσωρινή απόφαση παροχής προστασίας, με βάση το άρθρο 106α, παρ. 6 του ν. 3588/2007, η εταιρεία σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «η προστασία σκοπό έχει τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η Εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και να επιτρέψει στην Εταιρεία να σχεδιάσει απρόσκοπτα και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης, με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις