Τράπεζες

Folli: Λύση α λα Μαρινόπουλος με επενδυτή – μυστήριο!


Σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie με είσοδο στρατηγικού επενδυτή και βαθύ «κούρεμα» πιστωτών, όπως αυτό που εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της αλυσίδας Μαρινόπουλου, έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση Κουτσολιούτσου, προσβλέποντας στην υποστήριξη από τους ξένους ομολογιούχους, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του ομίλου.

Όμως, η τακτική της διοίκησης του ομίλου, προκαλεί απορίες και προβληματισμό στην αγορά, καθώς ως τώρα παίζει μια παρτίδα πόκερ με στοιχήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της για δύο βασικά θέματα:

  1. Για να εφαρμοσθεί ένα σχήμα εξυγίανσης όπως αυτό της Μαρινόπουλος, απαραίτητη είναι η είσοδος ισχυρού επενδυτή, που θα εισφέρει νέα κεφάλαια. Αυτό το θέμα, όμως, αποτελεί μυστήριο… τυλιγμένο σε αίνιγμα: στέλεχος της Folli Follie κατέθεσε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο, στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές, ότι υπάρχει επενδυτής, που είναι διατεθειμένος όχι μόνο να επενδύσει στον όμιλο, αλλά έχει προσφερθεί να αγοράσει το 35,5% της Αττικά Πολυκαταστήματα με το, μάλλον υπερβολικά υψηλό, τίμημα των 70 εκατ. ευρώ. Όμως, το στέλεχος του ομίλου δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του μυστηριώδους επενδυτή, ούτε και έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση προς τους επενδυτές και τους πιστωτές από τη διοίκηση, για να βγουν κάποια συμπεράσματα για την ποιότητα και τις προθέσεις του άγνωστου «λευκού ιππότη».
  2. Οποιοσδήποτε υπολογισμός για τις απώλειες που θα κληθούν να υποστούν οι πιστωτές του ομίλου μέσω του σχεδίου εξυγίανσης (στην περίπτωση της «Μαρινόπουλος» το «κούρεμα» έφθασε το 50%) είναι αδύνατο να γίνει, όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δύο έλεγχοι στα βιβλία του ομίλου (εγκληματολογικός έλεγχος από την Alvarez & Marsal στην ασιατική θυγατρική, αναμόρφωση ισολογισμού 2017 από την Ernst & Young). Η έκταση της αναμόρφωσης του ισολογισμού, δηλαδή το πόσα «λείπουν» από το ενεργητικό που παρουσιάσθηκε στον άκυρο ισολογισμό 2017, θα καθορίσει και πόσο βαθύ θα είναι το «κούρεμα» που θα προταθεί στους πιστωτές, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι τράπεζες φοβούνται, σύμφωνα και με όσα κατέθεσαν χθες στελέχη τους στο δικαστήριο, ότι το «κούρεμα» θα είναι αρκετά βαθύ, γι’ αυτό και ζήτησαν, χωρίς τελικά να το επιτύχουν, άδεια να ρευστοποιήσουν τις μετοχές της Αττικά Πολυκαταστήματα, ώστε να αποφύγουν τη διαδικασία εξυγίανσης.

Μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση, η διοίκηση της Folli Follie έχει χρονικό περιθώριο ως τα τέλη Νοεμβρίου, που η εταιρεία θα εξακολουθήσει να προστατεύεται από «επιθέσεις» πιστωτών, για να φέρει σε πέρας τη διαδικασία εξυγίανσης.

Προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να αναμορφωθεί ο ισολογισμός και να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 10 Οκτωβρίου. Με βάση τα επιβεβαιωμένα από το διπλό έλεγχο οικονομικά στοιχεία, η Deloitte έχει αναλάβει να καταρτίσει το σχέδιο εξυγίανσης, που θα προταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα έχουν στενά περιθώρια για να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν και να φθάσει, εφόσον εγκριθεί, στο δικαστήριο.

Ο νόμος ορίζει ότι για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης χρειάζεται η συναίνεση πιστωτών που κατέχουν τουλάχιστον 60% του χρέους, εκ των οποίων απαιτείται να συναινούν οι πιστωτές με τουλάχιστον 40% των εξασφαλισμένων χρεών. Τον πρώτο λόγο στη διαδικασία έχουν οι ξένοι ομολογιούχοι, αλλά σε ό,τι αφορά τις εξασφαλισμένες απαιτήσεις θα χρειασθεί, πιθανότατα, η συναίνεση και των ελληνικών τραπεζών.

Το δίλημμα για τις τράπεζες πιθανότατα θα είναι δύσκολο, αφού η συναίνεση στην εξυγίανση θα φέρει αρκετές απώλειες. Η απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης, που θα οδηγούσε την εταιρεία στην πτώχευση και την εκκαθάριση, ίσως να έχει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τις τράπεζες, που κατατάσσονται πρώτες στη σειρά των πιστωτών, αλλά δεν είναι εύκολη απόφαση, αφού οι τράπεζες θα κατηγορηθούν ότι φέρουν την ευθύνη για την πτώχευση ενός μεγάλου εμπορικού ομίλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα