Τράπεζες

Τράπεζες vs Folli: Θα βγουν κουρεμένες;


Προσπαθούν -με λίγες πιθανότητες- να ανοίξουν... τρύπα στη δικαστική προστασία του ομίλου

Μια δύσκολη δικαστική «μάχη» έχουν μπροστά τους σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εναντίον της Folli Follie, καθώς κινδυνεύουν να βγουν… κουρεμένες, αν δεν καταφέρουν να «ανάψει πράσινο» το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην εκποίηση μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα, ώστε να πάρουν πίσω περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δίνουν ουσιαστικά μάχη οπισθοφυλακών, όπως αναφέρουν έμπειροι νομικοί, με σοβαρό κίνδυνο να ηττηθούν, αφού η διοίκηση Κουτσολιούτσου τις αιφνιδίασε τον Ιούλιο, εξασφαλίζοντας προσωρινή διαταγή για προστασία από τους πιστωτές μέχρι να καταλήξει η εταιρεία σε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές, ή για μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση, η διοίκηση Κουτσολιούτσου ουσιαστικά «εξουδετέρωσε» τις πρόσθετες εξασφαλίσεις που είχαν αποσπάσει οι τράπεζες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, τον Μάιο, οι οποίες αφορούν το 35,5% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα καθώς και μια προσημείωση ακινήτων μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.

Στη σημερινή διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι τράπεζες, που κατήγγειλαν στο μεταξύ τις δανειακές συμβάσεις με την Folli Follie, θα ζητήσουν είτε να αρθεί πλήρως το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, είτε να ανοίξει μια «τρύπα», ώστε κατ’ εξαίρεση οι τράπεζες να μπορέσουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές, πριν βρεθούν μπροστά σε μια συμφωνία εξυγίανσης που θα κουρεύει δραστικά τις απαιτήσεις τους και στην οποία θα έχουν περιθωριακό ρόλο, αφού οι ξένοι ομολογιούχοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της εταιρείας.

Σύμφωνα με νομικούς, το αίτημα για άρση της δικαστικής προστασίας δεν έχει τύχη στη σημερινή διαδικασία. «Δεν υπάρχει δικαστής που δεν θα δώσει παράταση για δύο μήνες στην προστασία, ρισκάροντας να καταρρεύσει εντελώς η επιχείρηση και να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, επειδή δεν θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος για μια συμφωνία εξυγίανσης», αναφέρει έμπειρος δικηγόρος.

Δύσκολα, όμως, θα εγκριθεί και το αίτημα των τραπεζών για εξαίρεση των δικών τους εξασφαλίσεων από το καθεστώς προστασίας. Τέτοια απόφαση θα ήταν πρωτοφανής και θα δημιουργούσε σοβαρό θέμα βλάβης των συμφερόντων των υπόλοιπων πιστωτών, που έχουν υπερδεκαπλάσιες απαιτήσεις σε σχέση με αυτές των τραπεζών, οι οποίες, σε αυτή την περίπτωση, θα έβαζαν στο χέρι ένα από καλύτερα κομμάτια της περιουσίας της Folli Follie με μεγάλη αξία και, το σπουδαιότερο, εύκολη ρευστοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη σημερινή διαδικασία είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσουν προστασία όχι μόνο η ίδια η Folli Follie, αλλά και οι βασικοί μέτοχοι, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, οι οποίοι περιλαμβάνονται εξαρχής στην αίτηση, επειδή έχουν προσφέρει εγγυήσεις από την προσωπική τους περιουσία.

Σήμερα, όμως, έγινε γνωστό ότι ζητείται να επεκταθεί η προστασία και στην Folli Follie Συμμετοχών, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Αν εξασφαλίσουν προστασία και για αυτή την εταιρεία, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα είναι εντελώς «θωρακισμένα» έναντι των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα