Κατεβάζουν τους τόνους στο αμφιλεγόμενο ζήτημα του ΝΑΤΟ οι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς και Γιανίνε Βίσλερ. Δυνατός ένας συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες αφού το προεκλογικό πρόγραμμα της Αριστεράς της μιλά για διάλυση του ΝΑΤΟ και όχι για μονομερή αποχώρηση της Γερμανίας. Ο Γκέρχαρντ Σρεντερ είχε μάλιστα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους αν και οι τελευταίοι περιλάμβαναν επίσης στο πρόγραμμά τους τη διάλυση του ΝΑΤΟ.
«Μετά τις εκλογές σίγουρα δεν θα πούμε: Πριν καν ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να έχει φύγει από το ΝΑΤΟ. Δεν λειτουργεί έτσι η πολιτική. Στο θέμα του ΝΑΤΟ θέλουν απλώς να παρουσιάσουν την Αριστερά στους ψηφοφόρους ως την κακή», δήλωσε ο Μπαρτς σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική πύλη Web.de.
Αναφέρθηκε επίσης στο 1998 όταν το SPD με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ σχημάτισε συνασπισμό με τους Πράσινους και τον Γιόσκα Φίσερ υπουργό Εξωτερικών. «Το 1998 οι Πράσινοι είχαν συμπεριλάβει στο προεκλογικό τους πρόγραμμά τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε ομολογία πίστης στο ΝΑΤΟ από τον Γιόσκα Φίσερ;» (Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Oλαφ Σολτς την έχει θέσει προεκλογικά ως όρο για όλους τους πιθανούς εταίρους του συνασπισμού).
«Η αριστερά δεν απαιτεί να αποχωρήσει η Γερμανία από το ΝΑΤΟ και δεν το θέτει ως προϋπόθεση για έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Τασσόμαστε υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ ή μια νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας παγκοσμίως. Ούτε το εκλογικό μας πρόγραμμα μιλά για (μονομερή) έξοδο της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ. Η Αριστερά ζητά στο προεκλογικό της πρόγραμμα τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Φυσικά και υπάρχουν πράγματα στο πρόγραμμα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μόνο από τη Γερμανία», τόνισε σήμερα και η Βίσλερ στο ραδιόφωνο Βερολίνου Βρανδεμβούργου ( RBB).
Πηγή : Web.de, RBB