Διεθνή

Γιατί ενόχλησε την Αθήνα ο κ. πρέσβης της Ισπανίας;


Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Όχι» σε μονομερείς ενέργειες

Τουλάχιστον υπέρβαση των διπλωματικών ορίων αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγκέρα εκφράζοντας τα παράπονά του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Καταλονίας.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ισπανός διπλωμάτης δήλωσε πως η Αθήνα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία!

«Μας στήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»


Ο πρέσβης της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ερωτάται για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση.

«Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας».

Και συνεχίζει επιχειρώντας να βάλει φυτιλιές στις σχέσεις κυβέρνησης ΠτΔ:

«Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».

Ως εκ τούτου πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, όχι μόνο για τις πολιτικά ετεροβαρείς δηλώσεις του ισπανού πρέσβη και το «ανφέρ», αλλά και για το γεγονός ότι ο ίδιος αποσιωπά ή δείχνει να αγνοεί τις σαφείς τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της καταλανικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Οκτωβρίου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τι σκέφτεται η κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την προανήγγειλε ο Πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης» απάντησε τα εξής: «Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε (σ.σ. η αυταρχική καταστολή) είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον κατευνασμό της κρίσης, είναι ο δημοκρατικός διάλογος και αυτή είναι η σταθερή αρχή της ελληνικής κυβέρνησης».

Εξάλλου σε νεότερη δήλωσή του τόνισε: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος».

Βία στην Καταλονία: Δεν είναι όλες οι εικόνες αληθινές!

Ο Ενρίκε Βιγκέρα, μάλιστα υποστήριξε ότι οι εικόνες ωμής βίας στο δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν… όλες αληθινές, ενώ κατηγόρησε δε τα ΜΜΕ ότι… ήταν υπερβολικά!

«Δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς τη χρήση της βίας που ασκήθηκε μετά από δικαστική εντολή, για να εμποδιστεί η διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος. Υπάρχουν πολλές εικόνες, αν και δεν είναι όλες αληθινές. Υπήρξαν εικόνες που προέρχονταν από άλλα γεγονότα. Η χρήση βίας ήρθε ως αντίδραση. Εγώ νομίζω ότι ήταν μια χρήση ανάλογη των αντιδράσεων. Επίσης, στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη υπερβολή, για παράδειγμα πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρξαν 800 τραυματίες. Όμως, την επόμενη μέρα στα νοσοκομεία της Καταλονίας δεν υπήρχε κανένας τραυματίας. Υπήρξαν υπερβολές. Με τον καιρό όμως φαίνεται η αλήθεια, αυτό το δημοψήφισμα ήταν παράνομο».

Υποδείξεις και για τον Ρουβίκωνα

Ο Ισπανός πρέσβης αναφέρεται και στην εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

«Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», λέει.

Όπως λέει, μετά το περιστατικό, του τηλεφώνησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια.

(…) η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Όχι» σε μονομερείς ενέργειες

Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις