Πολιτική

Γίνεται μπούμερανγκ η απόφαση του ΣτΕ, πηγαίνει σε ρήξεις η κυβέρνηση


Σχήμα μάχης ετοιμάζει ο Τσίπρας, καθυστερώντας τον ανασχηματισμό. Ποια κανάλια και πώς θα συνεχίσουν να εκπέμπουν

Μπούμερανγκ μπορεί να αποδειχθεί τελικά για την αντιπολίτευση και τα οργανωμένα συμφέροντα της διαπλοκής η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τον «νόμο Παππά»: Αποφασίζοντας να μην «παραδοθεί», η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πλέον να προχωρήσει σε βαθιές τομές και σε ρήξεις, που θα την φέρουν μεν αντιμέτωπη με ένα ποικιλώνυμο πλήθος αντιπάλων, αλλά θα ικανοποιήσουν τον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ και θα συσπειρώσουν την κομματική-εκλογική της βάση.  Ο Τσίπρας θέλει τώρα ένα κυβερνητικό «σχήμα μάχης» και αναθεωρεί πολλές επιλογές του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο ανασχηματισμός.

Οι πρώτες κινήσεις δείχνουν ότι στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου  είναι αποφασισμένοι να «τραβήξουν το σχοινί» και να φθάσουν τη σύγκρουση στα άκρα, ανοίγοντας μέτωπα όχι μόνον με τα διαπλεκόμενα media, τους καναλάρχες και την αντιπολίτευση, αλλά και με το κατεστημένο στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Δείγμα προθέσεων αποτελεί η προαναγγελία κατάθεσης σχεδίου νόμου, με το οποίο ουσιαστικά «ακυρώνεται» το πρακτικό αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ. Με τις νέες διατάξεις θα αποτραπεί η επάνοδος στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών και θα διαμορφωθεί νέο πλαίσιο αδειοδότησης τους, ανάλογο εκείνου που προέβλεπε ο καταργηθείς «νόμος Παππά».

 Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας επιλέγει πόλεμο - Ρελάνς για τις τηλεοπτικές άδειες

Νομιμότητα και γραμμή άμυνας

Αγνοώντας τις κορώνες της αντιπολίτευσης και των συστημικών media, η κυβέρνηση κινείται στη λογική της φράσης-σλόγκαν του Αλέξη Τσίπρα «θα τους ταράξουμε στη… νομιμότητα»: Αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που της δίνουν το Σύνταγμα και οι νόμοι - έστω κι αν αυτό οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα.

Νομοθετεί λοιπόν για το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των καναλιών και παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να επανέλθει μελλοντικά με μία νέα εκδοχή του «νόμου Παππά», χωρίς κίνδυνο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Βασική προϋπόθεση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο κατά την απόφαση του ΣτΕ είναι το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής οι διαδικασίες ξεκινούν τη Δευτέρα. Δεν αναμένεται όμως να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα, καθώς η μη συγκρότηση ΕΣΡ  είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της ΝΔ στην προσπάθεια να αποτρέψει την αναδιάταξη του τηλεοπτικού χάρτη.

Ποιοί θα "βγουν στον αέρα"

Σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και καναλαρχών θα προκαλέσουν βέβαια και οι διατάξεις του ν/σ για το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των καναλιών, που θα ισχύσει ώσπου να ψηφισθεί νέος νόμος στη θέση του «νόμου Παππά» και να δοθούν μόνιμες άδειες.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται αυτή τη φορά να θέσει περιορισμό στον αριθμό των καναλιών. Μπορούν να πάρουν άδεια προσωρινής λειτουργίας όσα εξέπεμπαν μέχρι τώρα (Σκάι, ΑΝΤ1, Star, Mega, Alpha, Epsilon), καθώς και  οι δύο υπερθεματιστές  του διαγωνισμού που δεν διαθέτουν κανάλι (Μαρινάκης, Σαββίδης).

«Ενοίκιο» και... λοιπές υποχρεώσεις

Θέτει όμως αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, επαναφέροντας  βασικές διατάξεις του «νόμου Παππάς». Για να πάρει «βεβαίωση προσωρινής άδειας» κάποιο κανάλι, πρέπει:

Να πληρώνει ένα ετήσιο «ενοίκιο» για τη χρήση της συχνότητας

• Να πληροί  τις «νόμιμες προϋποθέσεις»  όσον αφορά τον αριθμό απασχολουμένων, τις τεχνολογικές υποδομές και το εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

• Να μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευση των κεφαλαίων του (πόθεν έσχες μεγαλομετόχων-ιδιοκτητών)

Πόσα θα πληρώσουν

Το μίνιμουμ ποσό του «ενοικίου»  και οι προϋποθέσεις (ελάχιστος αριθμός εργαζομένων πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης) θα ορίζονται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τη Δευτέρα

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο οικονομικό πεδίο στόχος είναι αναπληρωθούν τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο με την ακύρωση του διαγωνισμού – τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε συνολικά από τις 4 άδειες, οι οποίες ήταν 10ετούς ισχύος.

Τώρα οι προσωρινές άδειες θα δοθούν για ένα χρόνο. Αρα το Δημόσιο πρέπει να συγκεντρώσει αρκετά περισσότερα από το 1/10 των 250 εκατ. ευρώ.

Θα ορισθεί λοιπόν ένα ελάχιστο ετήσιο «ενοίκιο» της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ για κάθε κανάλι, ώστε με τα 7-8 που εκτιμάται ότι θα ζητήσουν άδεια, να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία 35-40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Νέα μάχη στη Βουλή

Οι διατάξεις του νέου ν/σ θα γίνουν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων και πολεμικής από την αντιπολίτευση και τα media – και θα υπάρξει βέβαια νέο κύμα προσφυγών από καναλάρχες.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται βέβαια να το αποσύρει, ούτε να αλλάξει βασικές διατάξεις του. Θα επιδιώξει πάντως συναινέσεις, ζητώντας από την αντιπολίτευση προτάσεις για βελτιώσεις.

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με διαδικασία κατεπείγοντος, ώστε να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Ετσι, όποιοι θέλουν να συνεχίσουν  να εκπέμπουν, θα αναγκασθούν να πληρώσουν, περιμένοντας τον επόμενο «νόμο Παππά» και τις νέες άδειες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις