Με Άποψη

Κρατικό χρήμα σε ημετέρους με πρόσχημα την πανδημία


Με αφορμή τη σκανδαλώδη κατανομή των 20 εκατ. ευρώ της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» σε φιλικά προς την κυβέρνηση media  και σε «ημετέρους», η βρετανική εφημερίδα Guardian θίγει το θέμα της διαπλοκής στην Ελλάδα και της διαχείρισης δημοσίου χρήματος με βάση πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες.

Όπως επισημαίνει, «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες χρηματοδοτήσεις».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει τη φράση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριου της Γερμανίας το 2015, που είχε πει ότι  «η ελληνική κλεπτοκρατία λεηλατούσε τη χώρα επί πολλά χρόνια, ενώ η ΕΕ απλώς παρακολουθούσε». Όπως τονίζει στη συνέχεια, «πέντε χρόνια μετά ελάχιστα έχουν αλλάξει».

Ως παραδείγματα αναφέρει τις απευθείας αναθέσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα την πρακτική να τεμαχίζονται δημόσιες συμβάσεις σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να είναι κάτω από το όριο των 25.000 ευρώ και να μην απαιτείται μειοδοτικός διαγωνισμός.
Διαπλοκή βλέπει και στην υπόθεση με τα voucher στους επιστήμονες, που μετατράπηκε στο σκάνδαλο «Σκόιλ Ελικικού».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κονδύλι των 20 εκατ. σε ΜΜΕ, που μοιράζεται μέσω της διαφημιστικής εταιρείεας Initiative με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς η κυβέρνηση να δίνει στη δημοσιότητα τα ποσά.

Στη συνέχεια, ο Guardian αναφέρεται στις απευθείας αναθέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης και στη νομοθεσία που επιτρέπει πλέον στον υπουργό Νότη Μηταράκη να διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια. Το άρθρο σημειώνει ότι η Ε.Ε. δεν έχει αντιδράσει, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με το πακέτο 32 δισ. που θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα