Αγορές

'Γύρισαν" οι τραπεζικές μετοχές, στο κόκκινο το χρηματιστήριο


Στα βήματα του βασικού σεναρίου τεχνικής ανάλυσης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας προβλέψιμη και αναμενόμενη πορεία. Μετά από δύο εβδομάδες αργής βασανιστικής ανόδου με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, οι βασικοί δείκτες "φρενάρουν" στα υψηλά 18μήνου, η συναλλακτική κίνηση ατονεί και η ανοδική δυναμική φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί. Κρίσιμες για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης θα είναι οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Αρνητική η επίδραση από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου διαμορφώνεται εικόνα επίπλαστης σταθεροποίησης και οι βασικοί δείκτες έχουν χάσει τα πρωινά κέρδη.

Στο ΧΑ κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα. Διαχειριστές χαρτοφυλακίων και επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο, εκτιμώντας ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει άρδην τις επόμενες μέρες, υπό την επίδραση διεθνών εξελίξεων και ειδήσεων εσωτερικού ενδιαφέροντος.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δημιουργεί την εντύπωση ότι το ΧΑ βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης δυνάμεων για μία ακόμη ανοδική κίνηση, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες, που αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από την “ανοιχτή πεδιάδα” προς τα υψηλά 6ετίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η περιοχή των 925 μονάδων, που είχε αποδειχθεί ανυπέρβλητο "ανάχωμα" σε προηγούμενες ανοδικές κινήσεις, μπορεί να  καταστεί τώρα βάση στήριξης και αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, τα οποία γρήγορα εξανεμίστηκαν και οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο, όπου παραμένουν. "Αδύναμες"εμφανίζονται οι τραπεζικές μετοχές,που καταγράφουν ως κλάδος τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,25% στις 923,5 μονάδες. Μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μεταξύ 923,2 μονάδων (-0,28%) και 928,29 (+0,27%).
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,40%, υποχωρώντας στις 2.244 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτηςξεκίνησε με +0,09% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο, με απώλειες περίπου 1,20%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +0,9%, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος +0,3%.Βυθίζεται στο -4,6% η Alpha, κατά 0,5% υποχωρούν Εθνική και Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Lamda με +1,7%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean +0,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ +0,6%, Motor Oil και ΕΛΠΕ +0,5%.

Στον αντίποδα με απώλειες ΟΠΑΠ και Φουρλής -0,9%, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Jumbo -0,6%, ΟΤΕ και Σαράντης -0,5% Coca-Cola -0,4%.

Στα mid caps συνεχίζεται η θεαματική ανάκαμψη της Intralot (+10,5%). Ακολουθούν Ικτίνος +2,9%, Elton +2% και Κρι-Κρι +1%. Στο κόκκινο  Παπουτσάνης -1,8%, Intercontinental -1,4%, Profile -1,3%, Quest -1%.

Διαβάστε επίσης