Να σταματήσει την εκφόρτωση πλοίων με πλαστικά απορρίμματα σε λιμάνια φτωχών χωρών συμφώνησε η Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες και τα κράτη - μέλη συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων σε χώρες εκτός του ΟΟΣΑ (των κυρίως πλούσιων χωρών) από τα μέσα του 2026.
Οι κανόνες, που μένει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ, θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων σε πλούσιες χώρες και σταματούν εξ ολοκλήρου τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ.
Μετά από πέντε χρόνια, οι χώρες που στη συνέχεια επιθυμούν να εισάγουν πλαστικά απόβλητα της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να άρει την απαγόρευση για αυτές, εάν αποδείξουν ότι θα τα μεταχειριστούν καλά.
Τα περισσότερα πλαστικά που πετιούνται στην Ευρώπη καίγονται και λιγότερο από το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Ανησυχίες εκφράζονται, ότι ορισμένα πλαστικά απόβλητα που αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση, καταλήγουν σε χωματερές και πλωτές οδούς.
Οι κανόνες που θεσπίζει η Ε.Ε σημαίνουν ότι ορισμένες μορφές μη πλαστικών απορριμμάτων ενδέχεται να εξακολουθούν να αποστέλλονται σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, εάν πληρούν ορισμένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση των απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρες του ΟΟΣΑ όπως η Τουρκία, η οποία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων από την Ε.Ε.