Η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παγιώνεται, η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται με διψήφιο ποσοστό, αλλά στο επιτελείο της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός. Κατά γενική εκτίμηση, τα ποσοστά που συγκεντρώνει τώρα το κόμμα στις δημοσκοπήσεις αποτελούν «οροφή» υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς μάλιστα επιτυγχάνονται με πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη «πιάσει πάτο», εμφανίζοντας μάλιστα συσπείρωση κάτω από 50%. Αν λοιπόν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο πολιτικό σκηνικό, η φυσιολογική τάση τους επόμενους μήνες θα είναι η συρρίκνωση της διαφοράς.
Στη ΝΔ βλέπουν ότι το κόμμα χρειάζεται τώρα μία νέα «στρατηγική νίκης», ένα καινούργιο συνολικό αφήγημα που θα συντηρήσει και θα ανανεώσει την ανοδική δυναμική του.
Σαφής στρατηγική δεν υπάρχει, ούτε καν ενιαία αντίληψη για την αντιπολιτευτική γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι διαφορές απόψεων γίνονται εμφανείς στον δημόσιο πολιτικό διάλογο, όπου από πλευράς ΝΔ πρωταγωνιστούν τα πλέον δυναμικά στελέχη της σκληροπυρηνικής δεξιάς πτέρυγας, πρωτοστατούντος του αντιπροέδρους της Αδωνι Γεωργιάδη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέλαβε την ηγεσία φιλοδοξώντας να μετατρέψει τη ΝΔ σε σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα στα πρότυπα της δυτικοευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, εστιάζει τώρα την προσπάθεια του στη επαύξηση της πολιτικής επιρροής και των εκλογικών ποσοστών του κόμματος. Κινείται ουσιαστικά με ψηφοθηρική λογική, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδέες για ανανέωση του πολιτικοϊδεολογικού προφίλ του κόμματος.
Ο... κόουτς θέλει μόνο αποτέλεσμα
Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του, «ο Κυριάκος είναι τώρα σαν τον προπονητή ποδοσφαιρικής ομάδας που πάει στον τελικό: Ενδιαφέρεται μόνο για το αποτέλεσμα που θα του δώσει τον τίτλο, αδιαφορώντας για την ποιότητα του παιχνιδιού και το θέαμα».
Πρωταρχικός στόχος της ακολουθούμενης τακτικής – η οποία δεν εντάσσεται όμως σε γενικότερο στρατηγικό πλάνο- είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, με επαναπατρισμό πρώην ψηφοφόρων της που είχαν στραφεί προς τη Χρυσή Αυγή και τα κόμματα του κέντρου, ή είχαν ψηφίσει ευκαιριακά ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια με αλληλοαναιρούμενους επιμέρους στόχους, η οποία προκαλεί εσωτερικές τριβές στο κόμμα, φέρνοντας στην επιφάνεια διαφορές απόψεων μεταξύ της σκληροπυρηνικής δεξιάς και της φιλελεύθερης τάσης στο κόμμα.
Ο δεξιός ψάλτης και η προσέγγιση με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ
Προς το παρόν, απουσία δομημένης στρατηγικής, η δεξιά πτέρυγα με βασικό εκπρόσωπο τον Αδωνι Γεωργιάδη φαίνεται ότι έχει το «πάνω χέρι», δίνοντας στη ΝΔ ένα ιδεολογικοπολιτικό προφίλ πολύ διαφορετικό από το φιλελεύθερο-δημοκρατικό που επαγγέλθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άμα τη αναλήψει της ηγεσίας.
Αυτό φάνηκε με τις τοποθετήσεις στα θέματα της εκπαίδευσης, της σημαίας και της προσευχής στα σχολεία, της δημόσιας ασφάλειας, της αστυνομικής καταστολής κλπ, με τις οποίες φάνηκε ότι η ΝΔ ότι στρέφεται στα πιό συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο στόχαστρο εσωκομματικής κριτικής βρέθηκαν ακόμη ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και η βουλευτής Νίκη Κεραμέως, των οποίων αμφισβητήθηκε ο «κομματικός πατριωτισμός».
Όμως η στροφή αυτή, αντιστρατεύεται επί της ουσίας την αμφίπλευρη διεύρυνση που επιθυμεί ο Κ. Μητσοτάκης:
• Αφ’ενός δυσχεραίνει την προσπάθεια προσέλκυσης των πρώην ψηφοφόρων της που έχουν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του κέντρου
• Αφ’ ετέρου καθιστά δύσκολη την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορέσει να αναλάβει την εξουσία και να κυβερνήσει η ΝΔ, αν έλθει πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές.
Το μετριοπαθές ακροατήριο
Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι συνεργάτες του αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να συγκεράσουν τις διαφορετικές απόψεις στους κόλπους του κόμματος, αξιοποιώντας μάλιστα αυτή την πολυφωνία για την προσέγγιση ψηφοφόρων από τα δεξιά της ΝΔ και από το κέντρο.
Η αντιπαράθεση πάντως παίρνει πλέον δημόσιο χαρακτήρα, μετά τις επιθέσεις του Α. Γεωργιάδη κατά των δύο στελεχών που εκφράστηκαν θετικά για την ιστορική παρουσία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκε να απαντήσει στην εκ των έσω αμφισβήτηση: «Είναι πολύ αργά για να αλλάξει η ταυτότητά μου. Φιλελεύθερος ήμουν. Φιλελεύθερος μένω. Με αξιοπρέπεια και μετριοπάθεια προσπαθώ να εκφράζομαι. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Δεν μου χρειάζονται ιδεολογικά πιστοποιητικά. Η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο».
Αυτό το μετριοπαθές ακροατήριο είναι το κλειδί για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Και η ΝΔ χρειάζεται μια σωστή στρατηγική για να το προσεγγίσει. Πάνω σ’αυτή θα επικεντρωθεί τους επόμενους μήνες η εσωκομματική αντιπαράθεση.