Οικονομία

Ιδρύεται Ταμείο Παροχής μικροπιστώσεων για αγρότες


Ιδρύεται Ταμείο Παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα που έχει ως στόχο την ενίσχυση της δανειοδότησης επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την ομιλία του στο 7ο συνέδριο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διοργανώνει η DG-Agri μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο λόγος που θα δημιουργηθεί το εν λόγω ταμείο από το ΥΠΑΑΤ είναι γιατί «οι τράπεζες δεν έχουν προωθήσει, όπως θα όφειλαν, τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480 εκατ. ευρώ, το οποίο λειτουργεί τους τελευταίους εννέα μήνες».

Όπως δήλωσε ο κ. Λίβανος «απαιτείται από τις τράπεζες ακόμα περισσότερη προώθηση του εργαλείου, αλλά και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων. Πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να εμπιστευθούν την αγροτική παραγωγή, τους αγρότες και τους παραγωγούς, να έλθουν μαζί μας και να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «παρότι μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχονται δάνεια με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, ένας μεγάλος αριθμός κυρίως γεωργών αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων αδυνατεί να παρέχει τέτοιες εξασφαλίσεις ακόμη και για πολύ μικρά δάνεια».

Στο εν λόγω Ταμείο όπως τόνισε «θα μπορούν να συμμετέχουν, ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, τόσο τράπεζες όσο και πάροχοι μικροπιστώσεων. Στην επενδυτική στρατηγική του Ταμείου προβλέπεται συνδυασμός των δανείων με επιδότηση επιτοκίου και με τεχνική στήριξη των τελικών αποδεκτών» και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη δανειακών προϊόντων ύψους μέχρι 25.000 ευρώ, που θα παρέχονται με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα έτη αποπληρωμής και με τη δυνατότητα στήριξης στους ωφελούμενους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους χρηματοδότηση».

Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγήσει τους ωφελούμενους στο «να μπορούν να αναπτύξουν και να εκτελέσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο».

Επίσης, ο κ. Λιβανός παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις κατάφεραν να αντλήσουν χρηματοδότηση, μέσω μικρο-δανείων και βραχυπρόθεσμων δανείων, σε ποσοστό γύρω στο 24%, ενώ σε ό,τι αφορά στα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια, το ίδιο ποσοστό ανήλθε σε 8%. Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, μια πιο ισορροπημένη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη και μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση διατήρησαν οι μεσαίες και μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η ικανοποιηθείσα ζήτηση αφορούσε ποσά έως 25.000 ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και έως 100.000 ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και κατευθύνθηκε κυρίως σε κεφάλαια κίνησης. Η ικανοποίηση της ζήτησης για μεγαλύτερα ποσά, που θα κατευθυνόταν σε εξοπλισμό και περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, δεν ξεπέρασε σε καμία περίπτωση το 18%.

«Κυριότερη πηγή χρηματοδότησης ήταν οι εισροές από την ΚΑΠ, το μετοχικό κεφάλαιο και τα δάνεια από οικογένεια και φίλους. Τόσο οι γεωργοί όσο και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις απέφυγαν την αναζήτηση κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Γεγονός που οφείλεται στους απογοητευτικούς όρους χρηματοδότησης, όπως αποτυπώνονταν στις απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και εξασφαλίσεις καθώς και στο ύψος των επιτοκίων» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, το χρηματοδοτικό κενό (διαφορά μεταξύ της ζήτησης για χρηματοδότηση και της αντίστοιχης προσφοράς), για τη γεωργία μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 14 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα