Παρά την επιβολή εξαιρετικά υψηλών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας διατηρεί αξιοσημείωτη δυναμική, με σαφή ανάκαμψη τον Απρίλιο. Η ανοδική πορεία των κινεζικών εξαγωγών ενισχύθηκε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να επιβάλει δασμούς σε πολλά ηλεκτρονικά προϊόντα και ανέβαλε την ευρύτερη δασμολογική επίθεση που σχεδιάζει να εξαπολύσει κατά των περισσότερων χωρών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα κινεζικά λιμάνια διακινήθηκαν 6,3 εκατομμύρια κοντέινερ κατά την εβδομάδα που έληξε στις 20 Απριλίου — αύξηση 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η τάση αυτή δείχνει μια σταθερή ενίσχυση του θαλάσσιου εμπορίου σχεδόν επί τρεις συνεχόμενους μήνες.
Η πλειονότητα των κινεζικών εξαγωγών πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ αγαθά υψηλότερης αξίας μεταφέρονται και αεροπορικώς. Επίσης, υπάρχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα μέσω σιδηροδρομικών διαδρόμων προς την Ευρώπη και γειτονικές ασιατικές χώρες.
Η επιμονή των εξαγωγών, παρά τους δασμούς άνω του 100% που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν από Ουάσινγκτον και Πεκίνο, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Τραμπ καθυστέρησε κατά 90 ημέρες την εφαρμογή των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών» προς δεκάδες άλλους εμπορικούς εταίρους. Αυτό μείωσε την άμεση πίεση προς την Ασία και έδωσε στην Κίνα τη δυνατότητα να ανακατευθύνει φορτία προς άλλες αγορές.
Επιπλέον, τον Απρίλιο οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξαιρέσουν από τους νέους δασμούς βασικά ηλεκτρονικά είδη, όπως smartphones και υπολογιστές — προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή προσέφερε σημαντική ανάσα στους Κινέζους εξαγωγείς, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας Κίνας της Rand Corporation.
Προς πλήρη εμπορική αποσύνδεση ΗΠΑ–Κίνας
«Το διμερές εμπόριο ΗΠΑ–Κίνας οδεύει προς πλήρη αποσύνδεση (decoupling)», προειδοποιούν οικονομολόγοι της ANZ Bank. Όπως εκτιμούν, οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα θα μειωθούν απότομα, ενώ η μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ θα είναι πιο σταδιακή — γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ αντί για μείωσή του.
Οι εμπορικές επιπτώσεις αναμένεται να ενταθούν όσο συνεχίζεται ο δασμολογικός πόλεμος. Ήδη, η Κίνα έχει περιορίσει ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί εισαγωγείς εξακολουθούν να αναζητούν κινεζικά προϊόντα. Το λιμάνι του Λος Άντζελες —το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ— αναμένει την άφιξη 13 πλοίων από την Κίνα μόνο για αυτή την εβδομάδα.
Η συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι φθάνει τις 120.000 μονάδες για την εβδομάδα, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα για το 2025. Παράλληλα και οι αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές δείχνουν ανθεκτικότητα, ενισχυμένες από την αυξημένη ζήτηση στις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Temu και Shein.
Απειλές στον ορίζοντα: Τι φέρνει ο Μάιος
Ωστόσο, κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης έχουν αρχίσει να φαίνονται. Ο όγκος των μεταφορών μέσω του σιδηροδρομικού διαδρόμου Κίνας–Ευρώπης μειώθηκε σχεδόν 10% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Caixin Global και δεδομένα του κρατικού σιδηροδρομικού οργανισμού της Κίνας.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν αγαθά όπως ηλεκτρικές συσκευές και καλλυντικά, ενόψει της κατάργησης του αμερικανικού φορολογικού καθεστώτος που εξαιρεί από τους δασμούς μικροπαραγγελίες έως 800 δολάρια — μέτρο που λήγει τον Μάιο.
Οι Temu και Shein ήδη ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ εξαιτίας «πρόσφατων αλλαγών στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και στους δασμούς». Αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, η ζήτηση ίσως υποχωρήσει, επηρεάζοντας αρνητικά το διμερές εμπόριο.