Πολιτική

Ημέρα της κρίσης για συμφωνία-πακέτο με τους Θεσμούς


Τσακαλώτος και εκπρόσωποι των δανειστών αναζητούν την πολιτική συμφωνία, που θα άρει το αδιέξοδο και θα ξεμπλοκάρει την αξιολόγηση. Επί τάπητος πλεονάσματα, κόφτης, ελάφρυνση χρέους

 Με κυρίαρχο ζητούμενο την εξεύρεση μιας συμφωνίας-πλαίσιο, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και θα δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντά σήμερα τους επικεφαλής των Θεσμών.

Η αναζήτηση της ενδεδειγμένης «φόρμουλας» μέσω της οποίας θα εκφραστεί-κατ’ αρχήν πολιτικά- ο λεγόμενος «έντιμος συμβιβασμός» ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επίλυση και των επιμέρους ανοικτών τεχνικών ζητημάτων, είναι το σημείο αναφοράς στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση.

Αυτό που εκφράζεται ως διάθεση-πρόθεση, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα, είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που σε πρώτη φάση, τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά, θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές και θα αναδεικνύει ικανά εχέγγυα, προκειμένου να «τρέξει» χωρίς περαιτέρω προβλήματα η δεύτερη αξιολόγηση.

 Η συζήτηση έχει μεταφερθεί σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, μετά και τις σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το διευθυντήριο των Βρυξελλών (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Επί της ουσίας αυτό που επιχειρείται να διαμορφωθεί είναι μια συμφωνία-πακέτο που θα τακτοποιεί σε βάθος χρόνου το ελληνικό ζήτημα.

Πρέπει να περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, τον καθορισμό των πλεονασμάτων και του περιεχομένου του «κόφτη» μετά το 2018, όπως και τις δεσμεύσεις εκ μέρους των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Υστατη ευκαιρία για άρση του αδιεξόδου

Για πολλούς τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Αθήνα, η σημερινή συνάντηση αποτελεί ενδεχομένως και την ύστατη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης, που θα άρει το αδιέξοδο και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για οριστική συμφωνία, πριν την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου, όπου θα διεξαχθεί το Eurogroup.

Bεβαίως το εγχείρημα-προσπάθεια εμπεριέχει σωρεία δυσκολιών, κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση, που βρίσκονται υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων, προκειμένου να συναινέσει σε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, προϋπολογιζόμενης απόδοσης 2%του ΑΕΠ (περίπου 3,4 δισ. ευρώ), με εφαρμογή μετά το 2018. Αυτή η απαίτηση των δανειστών, αποτελεί «αγκάθι» για την ελληνική πλευρά, που πάντως φέρεται διατεθειμένη να βάλει «νερό στο κρασί» της, σε ότι αφορά στο αφορολόγητο αλλά και στο περιεχόμενο του «κόφτη» για μετά το 2018.

Στον κόφτη αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές

Για το αφορολόγητο η κυβέρνηση, αποδέχεται μερικό «ψαλίδισμα», που θα «οδηγήσει» το αφορολόγητο στα επίπεδα του 7.000-7.500 ευρώ, ενώ στο τραπέζι του «κόφτη» μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές και τα κοινωνικά επιδόματα.

Πάντως, «πηγές» από τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, θα επιταχύνει άμεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα είναι το πρώτο βήμα, ωστόσο τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα ενεργειακά, θα επιμεριστούν σε «κομμάτια», μιας και μοιάζει πρακτικά αδύνατο να κλείσουν μονομιάς.

Διαβάστε επίσης:  Τελεσίγραφο δανειστών: Μέτρα τώρα για να κλείσει η αξιολόγηση

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις