Πολιτική

Αξιολόγηση: Χάσμα 3 δισ. ευρώ χωρίζει τους Θεσμούς


Τι μέτρα ζητoύν μέχρι το 2018 - Ποιοι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα

Κορυφώνονται οι έντονες διεργασίες γύρω από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και οι τελευταίες χθεσινές πληροφορίες από το περίφημο "Μυστικό Δείπνο" των Θεσμών κάνουν λόγο για χάσμα 3 δισ ευρώ ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το Ταμείο φέρεται να ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Ομως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και η προσφυγική κρίση φαίνεται πως θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για ξεπερασθεί ο "σκόπελος", παρά τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις από Βερολίνο και Αθήνα ότι δεν υπάρχει σύνδεση των δυο κρίσεων.

Ενδεικτικό ήταν και το σχόλιο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των εξελίξεων. Λίγες ώρες πάντως πριν από την κατ΄ιδίαν διαβούλευση των επικεφαλής των Θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αιχμηρός στις τοποθετήσεις του για τα υπερβολικά ζητήματα που θέτει το ΔΝΤ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι πολιτικά και οικονομικά ανέφικτο να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Βέβαιος για συμφωνία και εκταμίευση  ο Ρέγκλινγκ

To γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες αναγνωρίζει η Ευρώπη ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του EMΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος ερευνών Chatham House στο Λονδίνο συκεκριμένα είπε πως «τα πολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ, επίσης, ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο τέλος, εάν κλείσει η αξιολόγηση, το Eurogroup έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι ένα κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους».

Πυρά Τσακαλώτου σε ΔΝΤ

Για όλους και για όλα μίλησε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου καλώντας στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε πως οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται κοντά με τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζοντας πως είναι ανεξήγητο που το ΔΝΤ να ζητά περισσότερα μέτρα ενώ τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις. Όπως εξήγησε είναι πολιτικά και οικονομικά ασύμφορη η μείωση συντάξεων.

Τα κομβικά στοιχεία της αξιολόγησης παραμένουν: Το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η φορολογική μεταρρύθμιση και το δημοσιονομικό κένο για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Ξεκαθάρισε δε πως δεν γίνεται σύνδεση από την πλευρά του όσον αφορά την αξιολόγηση με το προσφυγικό, όμως θα πρέπει να ληφούν υπόψιν οι έξτρα δαπάνες λόγω προσφυγικής κρίσης αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, όπως είπε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για παραπλανητικές μετρήσεις τόσο του Πολ Τόμσεν όσο και του Γ. Στουρνάρα αναφορικά με το ασφαλιστικό βάρος ως αναλογία του ΑΕΠ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εξαιτίας του ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα στο δημοσιονομικό, ζητά μειώσεις συντάξεων. "Ηδη προχωρήσαμε σε πρόταση για ένα Ταμείο και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κυρίως για τα υψηλά εισοδήματα, υπογράμμισε. Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστά του ΑΕΠ. Ωστόσο όπως είπε είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.

Μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία. Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων, που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Σημαντικό για τη φορολόγηση  του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής είναι επίσης το νομοσχέδιο περί εκούσιας αυτοκαταγγελίας το οποίο βασίζεται σε ανάλογες διατάξεις που ισχύουν σε Γαλλία- Ιταλία και έχουν αποδώσει.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την δημόσια διοίκηση. «Αυτό είναι το βασικό. Το έχω πει και στον κ. Σόιμπλε. Μπορείτε ακόμη και να μας χαρίσετε εντελώς το χρέος, εάν, όμως, η οικονομία μας δεν εκσυγχρονιστεί τότε κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Εν κατακλείδι, ο Ευ. Τσακαλώτος ζητά την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα επί το συνόλω, οι επενδυτές δεν θα επιστρέψουν και η οικονομία θα πληγεί κατάφωρα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις