Σε ανοικτή επιστολή του, ο CEO της Allianz SE Oliver Bäte καλεί τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας. Απαιτούνται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις να ενισχυθούν να δημοκρατικά ιδεώδη της χώρας, η χώρα να ξεπεράσει τα δομικά της προβλήματα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της.
Μετάφραση – Απόδοση κειμένου: Ελενα Ερμείδου
Ο κόσμος ακολούθησε τις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα, κυρίως λόγω του ότι ήταν από τις κορυφαίες δημοκρατίες, όχι τόσο για την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ. Σήμερα μόνο μία επιστροφή στα δημοκρατικά ιδεώδη μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία της Αμερικής στο μέλλον.
Στο επίκεντρο της δημοκρατικής, αυτής ηγεσίας βρίσκονταν το «αμερικάνικο όνειρο» η παροιμιώδης ευκαιρία για όλους τους πολίτες και τους οικονομικούς μετανάστες που πήγαν στην χώρια με τα κουρέλια για να γίνουν πλούσιοι. Αφορούσε βασικά δημοκρατικά στοιχεία μία δίκαιης επιχειρηματικής κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες, απέναντι στην κοινωνία, ελεύθερες αγορές και επιχειρηματικό πνεύμα, ατομικές ελευθερίες και ασφάλεια.
Η ελκυστικότητα του αμερικάνικου τρόπου ζωής είναι εμφανής στα υψηλά επίπεδα οικονομικών μεταναστών στην χώρα από όλο τον κόσμο Στα 25 χρόνια που ακολούθησαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου – ένα γεγονός που έφερε ένα νέο κύμα παγκοσμιοποίησης –περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Ακόμα, και εκείνοι που δεν έγιναν εκατομμυριούχοι μπορούσαν με επαρκή προσωπική προσπάθεια να καλύψουν τις οικονομικές και κοινωνικές τους ανάγκες, με κάθε μία γενιά να τα καταφέρνει καλύτερα από την προηγούμενη.
Εδώ και κάποια χρόνια, αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμα και με την ισχυρή άνοδο του περασμένου έτους, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, από την κορύφωση του το 1999. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας γνώρισε μία δυσανάλογη μείωση. Κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, μόνο οι οικογένειες με υψηλό εισόδημα είδαν το πραγματικό τους εισόδημα να αυξάνονται.
Σήμερα το 15% των Αμερικάνων πολιτών ζει υπό συνθήκες φτώχειας, ποσοστό υψηλότερο των άλλων ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.
Οι ευκαιρίες για εκπαίδευση δεν είναι δίκαια κατανεμημένες. Σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2015, περίπου το 37% των μηχανικών και επιστημόνων στο κόσμο θα είναι κινέζοι μέχρι το 2030. Σε αντίθεση μόνο το 4% θα προέρχεται από την Αμερική.
Με απλά λόγια, πολλά παιδιά στις ΗΠΑ πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία με αποτέλεσμα να έχουν πολλά κενά στην γνώση. Την ίδια στιγμή, η μόρφωση στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το χρυσό πρότυπο για κάθε κοινωνία, αλλά προορίζονται μόνο για την ελίτ.
Η ανισότητα επίσης αυξάνεται στο υπόλοιπο κόσμο. Από την έναρξη της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν παραμείνει σε σχετικά καλή θέση, αλλά οι μικρές παλεύουν να επιβιώσουν. Παρατηρείται επίσης μία αύξηση των συνθηκών του μονοπωλίου.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα υπονομεύουν την οικονομία των ΗΠΑ, την ανταγωνιστικότητα, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Οι διαφορές στις συντάξεις διευρύνεται. Παρά τις μεταρρυθμίσεις, μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Μετά τα 8 έτη οικονομικής κρίσης η μέση ετήσια ανάπτυξη είναι 2, η ανεργία μειώθηκε 5% και οι πραγματικοί μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα.
Πρόσφατα οι Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Economist δήλωσε ότι η μέση παραγωγικότητα στην εργασία 2,5% που υπήρξε από το 1949 μέχρι το 2005 επιβραδύνθηκε κατά 0,5%
Οι αμερικάνοι αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι εξελίξεις απειλούν την ευημερία τους. Ο ισχυρισμός της χώρας ότι είναι η κορυφαία δημοκρατία του κόσμου ταλαντεύεται μετά τις αποτυχημένες απόπειρες στην Μέση Ανατολή και την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την Wall Street.
Πολλοί, ωστόσο παραβλέπουν τα διαρθρωτικά προβλήματα λόγω της δύναμης των ιδιωτικών αμερικάνικών εταιρειών και την στρατιωτική κυριαρχία της χώρας. Χωρίς, τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δύσκολα θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες, οι εννιά είναι αμερικάνικες.
Αναμφισβήτητα τα πλεονεκτήματα αυτά δεν θα πρέπει να τυφλώνουν του αμερικάνους στο να μην είναι σε θέση να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προβούν σε μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά, η πόλωση και η παράλυση θα επέλθει σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Ο ψυχρός πόλεμος στο Κογκρέσο, οι υπερβολές στην προεκλογική εκστρατεία, μία προεκλογική εκστρατεία που ομοιάζει με εμφύλιο πόλεμο στις μεγάλες πόλεις με μεγάλο πληθυσμό μειονοτήτων εισβάλλουν ήδη.
Για το λόγο αυτό, μετά από τις εκλογές, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να θέσου τα συμφέροντα της χώρα πάνω από κάθε ειδικό ενδιαφέρον.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, ανάγκη για καινοτομία, και συγκεκριμένες προσπάθειες ώστε να γίνει καλύτερη κατανομή πλούτου. Ηρθε η ώρα για μία πολιτική ανάπτυξης που δεν αποκλείει μεγάλα μέρη της κοινωνίας, μία πολιτική που ενισχύει τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στα καθήκοντα που περιμένουν την νέα κυβέρνηση είναι τα εξής: ίσες ευκαιρίες, στην εκπαίδευση, ίση πρόσβαση στην κοινωνία. εκσυγχρονισμό των δημοσίων υποδομών, υποστήριξη των ατομικών ελευθεριών και ασφάλεια.
Εάν, η κοινωνική συνοχή δεν επιτευχθεί, υπάρχει σοβαρός λόγος να φοβόμαστε ότι οι ρωγμές στην κοινωνία των ΗΠΑ θα γίνουν μεγαλύτερες παρά τους εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.