Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι εντείνονται οι ανησυχίες για τον συνολικό αντίκτυπο από τις κλιμακούμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ με οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία να προκαλούν ανησυχίες για την τροφοδοσία του πετρελαίου, οδηγώντας σε νέα άνοδο τον "μαύρο χρυσό", καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία "junk" (‘σκουπίδια’), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι διέκοψε όλα τα προγράμματά της σε Ρωσία και Λευκορωσία με άμεση ισχύ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις «εχθροπραξίες κατά του λαού της Ουκρανίας».
Ο όμιλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η επιβολή χρηματοπιστωτικών κυρώσεων στη Ρωσία θα έχει μικρό μόνο αντίκτυπο στις δραστηριότητές του. Στον αντίποδα, η Lufthansa δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε λεπτομερείς προβλέψεις για το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.
Στην ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση ανέβηκε στις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο μετά το χαμηλό 11 μηνών του Ιανουαρίου, στις 52,3 μονάδες. Η ανεργία έφτασε στο 6,8% τον Ιανουάριο από το 7% τον Δεκέμβριο.
Την πεποίθηση πως είναι «απίθανο ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα», εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκαν στις 2-3 Φεβρουαρίου, τα οποία και δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Παράλληλα, σημειώνεται πως βραχυπρόθεσμα αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι «υψηλότερος από το αναμενόμενο» τους επόμενους μήνες «αν ενταθεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας, ειδικά εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω, εάν η προσφορά πετρελαίου παρέμενε επίμονα υποτονική ή εάν επεκταθούν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και το διεθνές εμπόριο μέχρι το τέλος της χρονιάς», όπως υπογραμμίζεται. Κλείνοντας, αναφέρεται πως η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να περιορίζει τη νομισματική διευκόλυνση, δηλώνοντας ότι ο κύριος κίνδυνος «δεν είναι πλέον η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίς αλλά πολύ αργά». Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα κατέδειξαν ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες οι οποίοι είναι οπαδοί της λεγόμενης σκληρής γραμμής, πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου να πραγματοποιηθεί τάχιστα η στροφή της νομισματικής πολιτικής προς μία πιο συσταλτική κατεύθυνση. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος -πριν από τον πόλεμο όταν είχε πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση- να δημιουργηθεί ένα πληθωριστικό σπιράλ στην οικονομία μέσα από τις αυξήσεις των μισθών. Ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος περιπλέκουν αρκετά την κατάσταση και τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες του ευρωσυστήματος την επόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΕΚΤ. Η νέα αβεβαιότητα, καθώς και οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, είναι ακόμα δύσκολο να περάσουν σε οικονομετρικά μοντέλα.. Κατά συνέπεια, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές πιθανότατα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της επόμενης εβδομάδας οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό που θα δημοσιοποιηθούν για το 2023 και το 2024, θα σηματοδοτούν την ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ. Παράλληλα, όμως, ο πόλεμος αυξάνει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού, εξέλιξη η οποία -όπως προβλέπουν οι αναλυτές- θα αποτρέψει την ΕΚΤ από το να προχωρήσει στην ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται το Φεβρουάριο στην Τουρκία, φθάνοντας το 54,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από τον Ιανουάριο 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Απώλειες 18.000 από την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όντας στις 215.000, κατά την τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως βρέθηκαν στο πιο χαμηλό σημείο από την αρχή της χρονιάς, όπως έκανε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές του Dow Jones περίμεναν 225.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 230.500, πέφτοντας σχεδόν κατά 6.000 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.
Υποχώρησε το Φεβρουάριο ο PMI των υπηρεσιών στην Κίνα, οποίος κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα, αποδεικνύοντας την αστάθεια στις αγορές. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Caixin/Markit για τον PMI υπηρεσιών της Κίνας, που το Φεβρουάριο υποχώρησε στις 50,2 μονάδες από 51,4 τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 437.42 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 2%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,742.85 μονάδες, με πτώση 2.08%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,240.3 μονάδες, πέφτοντας 2.55%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,707 μονάδες, με βουτιά 2.09%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,378.37 μονάδες, διολίσθησε 1.84%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,993 μονάδες, με απώλειες 2.21%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,017.98 μονάδες, χάνοντας 3.64%.