Αγορές

Απώλειες πάνω από 2% στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενόψει των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πολιτική της.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς στροφή προς μία πιο περιοριστική νομισματική πολιτική πραγματοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν. Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε την ταχύτερη περικοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ακόμη ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Όσον αφορά στο γενικότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το ΑPP, η ΕΚΤ αποφάσισε να περικόψει το ποσό των ομολόγων που θα αγοράζει κάθε μήνα για τους επόμενους μήνες, με στόχο το πρόγραμμα πιθανόν να τερματιστεί κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Έτσι, τον Απρίλιο οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος θα διαμορφωθούν στα 40 δισ. ευρώ, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει ωστόσο να επανεπενδύει το ποσό από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της και ωριμάζουν.Σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει λίγο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ (συνεπώς πιθανόν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους). Τέλος, για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών η ΕΚΤ θα επανεκτιμήσει την κατάσταση τον Ιούνιο οπότε λήγει και το πρόγραμμα ΤLTRO III.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο επακόλουθος εκτροχιασμός τού πληθωρισμού ανάγκασαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει, την επιστροφή στην ομαλότητα, όπως χαρακτήρισε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τις σημερινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με τις οποίες επιταχύνεται η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης. Οι αποφάσεις όπως ανακοινώθηκαν νωρίτερα αφορούν την επίσπευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΑΡΡ, πιθανόν το τρίτο τρίμηνο του έτους, την διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξει τον στόχο του πληθωρισμού και την επισήμανση ότι τα επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν περαιτέρω από το υφιστάμενο επίπεδο. Η μη αναμενόμενη στροφή, σύμφωνα με πολλούς αναλυτέςτης ΕΚΤ, σε μία πιο περιοριστική κατεύθυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού καθώς και στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την εξέλιξη του. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου. Αντιστοίχως για το 2022 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,1% από 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται υποχώρηση του στο 1,5% από 1,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη. Αρνητικά έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις τις προβλέψεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος έχει υποχωρήσει στο 3,7% από 4,2% που ήταν το Δεκέμβριο, στο 2,8% (από 2,9%) για το 2023 και στο 1,6% για το 2024. Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Εάν υλοποιηθεί το σενάριο βάσης, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στον φθίνοντα αντίκτυπο της πανδημίας και την προοπτική σταθερής εγχώριας ζήτησης και ισχυρών αγορών εργασίας. Τα δημοσιονομικά μέτρα, μεταξύ άλλων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθούσαν επίσης στη θωράκιση της οικονομίας. Με βάση τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο περιβάλλον, η ΕΚΤ αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμά μας για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες μέσω του προγράμματος ΑΡΡ στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα μειωθούν από τα 40 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με την προοπτική τής πιθανής ολοκλήρωσης του προγράμματος το τρίτο τρίμηνο του έτους, αφού όμως εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα ισχύουν τότε. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί η περικοπή του προγράμματος ΑPP στα 20 δισ. ευρώ να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Στην Αττάλεια της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Ρόλο μεσολαβητή έχει αναλάβει η τουρκική διπλωματία, η οποία έπεισε τις δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Η συνάντηση δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε νωρίτερα μεγάλη άνοδο, ύστερα από τις δηλώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που περιόρισαν τις ελπίδες για μια αύξηση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Νέα εκτίναξη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έφτασε στο 7,9% τον Φεβρουάριο, που αποτελεί νέο υψηλό 40ετίας. Για το 12μηνο έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο του 1982. Τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές καταναλωτή είχαν σημειώσει άλμα 7,5%. Σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας οδηγεί σε αύξηση το κόστος του αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Άνοδο 11.000 κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, άγγιξαν τις 227.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου, όπως αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων έφτασε στις 231.250, ανεβαίνοντας κατά 500 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 426.91 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.74%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,652.65 μονάδες, με απώλειες 3.01%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,102.97 μονάδες,  πέφτοντας 1.22%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,443.86 μονάδες, με βουτιά 2.92%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,207.2 μονάδες, διολίσθησε 2.83%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,881 μονάδες, με πτώση 4.22%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,068.66 μονάδες, χάνοντας 1.16%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα