Επικαιρότητα

Αβραμόπουλος: Ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου


Την ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ), με αφορμή τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας από τη δημιουργία του, ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Επισήμανε, ειδικότερα, ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ μειώθηκαν το 2017 κατά 63%, σε σχέση με το 2016, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι από το τέλος του 2015 περίπου 35.000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ και 36.500 άνθρωποι επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική σε χώρες της ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν είναι καιρός για εφησυχασμό, διότι, όπως είπε, μπορεί οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο από το Μάρτιο του 2018 παρατηρείται σημαντική αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στις αφίξεις μέσω της δυτικής Μεσογείου.

Ως εκ τούτου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική» και συγκεκριμένα ένα «ευέλικτο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες αλλά και σε περιόδους κρίσης», πράγμα το οποίο, όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει.

«Το ρολόι χτυπάει», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει προτείνει μια πλήρη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υιοθετήσει τη θέση του σχετικά με τη μεταρρύθμιση, το Συμβούλιο δεν το έχει ακόμα κάνει. «Είναι καιρός να βιαστεί το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη», είπε ο επίτροπος Μετανάστευσης, υπενθυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2017, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σε συναίνεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου θα εξασφαλίσει στους αιτούντες άσυλο και στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες τα ίδια δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη, για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προλαμβάνονται καταχρήσεις και δευτερογενείς μετακινήσεις. Τόνισε, επίσης, ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα απλοποιήσει τη διαδικασία που καθορίζει ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για μια αίτηση ασύλου υπό κανονικές συνθήκες. Επιπλέον, σε περιόδους πίεσης, η ΕΕ θα πρέπει να εξοπλιστεί με έναν μηχανισμό που θα της επιτρέπει να αντιμετωπίζει έγκαιρα και συστηματικά τις δυσανάλογες αφίξεις.

«Κατά την άποψή μου, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμμετάσχουν για την άμβλυνση της πίεσης στα πλέον πληγέντα κράτη-μέλη, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, βέβαια, ότι η εξεύρεση λύσης στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου δεν λύνει τα πάντα, όμως αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης. Αυτό συμβαδίζει με ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα, πρόσθεσε ο Έλληνας επίτροπος, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι ένα από τα ταχύτερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της Επιτροπής.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη πρότασή μας για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ανέφερε, προτείνουμε τη δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου ταμείου διαχείρισης των συνόρων, το οποίο θα συμβάλει στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην ΕΕ, με ένα μόνιμο σώμα περίπου 10.000 συνοριοφυλάκων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις