Στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Andromeda, Δημήτρης Βαλαχής από το βήμα του συνεδρίου «Η Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Όλα αυτά μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά των Νηρέα - Σελόντα από την Amerra Capital (Ανδρομέδα), ένα deal το οποίο δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου που δοκιμάστηκε έντονα την τελευταία 10ετία.
Όπως τόνισε ο κ. Βαλαχής «οι εταιρείες του κλάδου, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες αναλαμβάνουν ρίσκα, επενδύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναπτύσσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες, και στοχεύουν αποκλειστικά στην κερδοφόρα ανάπτυξη, ενισχύοντας έμπρακτα τις ανεξάντλητες δυνατότητες του κλάδου. Παράλληλα, έχουν προσελκυστεί ξένες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα βοηθήσουν τον κλάδο ακόμη περισσότερο στην επανεκκίνηση του. Και αυτό γιατί η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων».
«Οι λόγοι για τους οποίους είμαστε εδώ και πραγματοποιούμε επενδύσεις συνοψίζονται στο τρίπτυχο: αξία ελληνικού ψαριού με προηγμένη τεχνογνωσία, εξυγίανση του κλάδου και αύξηση της απασχόλησης. Η επένδυση στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια πρέπει να γίνει όμως από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - στο πλαίσιο του ρόλου που ο κάθε φορέας επιτελεί- και να μην επαφίεται μόνο στην εισφορά των μελών της ΕΛΟΠΥ για την προβολή του ελληνικού ψαριού. Κατανοώντας την αξία και τα οφέλη που προκύπτουν, πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί και η εθνική και η ευρωπαϊκή πολιτική» ανέφερε ο κ. Βαλαχής.
Τέσσερις στρατηγικές προκλήσεις
Τέσσερις είναι οι στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν για την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα, τρεις σε εθνικό επίπεδο και μία σε ευρωπαϊκό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΟΠΥ
- Στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της παραγωγής με ανταγωνιστικό κόστος και στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού.
- Στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με την έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση των 25 περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριου 2019.
- Στην άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τους πόρους του με προτεραιότητα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, ιδίως τα μέτρα παραγωγικών επενδύσεων των επιχειρήσεων αλλά και εμπορίας με χρηματοδότηση των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας.
- Πρέπει να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία με άξονα τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των Ευρωπαίων παραγωγών και των παραγωγών τρίτων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού αποτελεί η Τουρκία, η οποία εκμεταλλευόμενη συνδυαστικά μια σειρά ευνοϊκών προϋποθέσεων κατάφερε να τριπλασιάσει την παραγωγή της μέσα σε 10 χρόνια όπως και τις αντίστοιχες εξαγωγές της στην ενιαία αγορά.
Εξίσου αναγκαία, σύμφωνα με τον κ. Βαλαχή, είναι η παροχή στα κράτη μέλη από πλευράς Κομισιόν κάθε δυνατής βοήθειας που θα ενθαρρύνει τη σύσταση και την ενίσχυση των οργανώσεων παραγώγων, ιδίως για την υλοποίηση των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας. Οι οργανώσεις παραγωγών όπως προβλέπονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
«Εκτός από τη διαμόρφωση μιας εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, για να οδηγήσουμε την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια στην επόμενη μέρα, είναι απαραίτητη η συνεργασία με την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα της χώρας και τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες. Έχουν προσδιοριστεί ήδη πολύ στοχευμένες και συγκεκριμένες προτεραιότητες στον τομέα της "έρευνας και καινοτομίας", όπως η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, η εκτροφή νέων ειδών, η διαρκής βελτίωση των κανόνων ευζωίας, η ανάπτυξη μεθόδων τυποποίησης, συσκευασία και εμπορίας και φυσικά η ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης για την συνεχή επιμόρφωση των εργαζόμενων στον κλάδο. Για να υποστηριχθούν τα φιλόδοξα πλάνα ανάπτυξης του κλάδου είναι σκόπιμη η αναβάθμιση τόσο των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων» τόνισε ο κ. Βαλαχής.