Πολιτική

Δεν φτάνουν μέχρι το Ταλίν οι καταλανικές «κραυγές» για το δημοψήφισμα


Στην Ευρώπη και στους ηγέτες της ΕΕ έχει εναποθέσει η Καταλονία τις ελπίδες της για διεξαγωγή του επίμαχου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Φαίνεται όμως πως οι ‘’κραυγές’’ από τη Βαρκελώνη δεν φτάνουν μέχρι το Ταλίν της Εσθονίας, όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα τόνισε  ότι παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα της αυτόνομης περιοχής, σε μία προσπάθεια να συγκινήσει την ευαίσθητη για τέτοιου είδους θέματα ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιτζεμόν παρατήρησε με απογοήτευση ότι η ΕΕ έχει γυρίσει την πλάτη στην Καταλονία μπροστά στην ισπανική καταστολή, προαναγγέλλοντας σε δηλώσεις του στο Associated Press ότι θα ζητήσει επισήμως από την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβει στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Την Πέμπτη η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μία μεσολαβητική προσπάθεια προκειμένουν να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών η ισπανική και η καταλανική κυβέρνηση. Παράλληλα έστειλε επιστολή σε 27 δημάρχους ευρωπαϊκών πρωτευουσών ζητώντας τη στήριξή τους.

Όλες όμως οι καταλανικές φωνές βρήκαν μπροστά τους έναν συμπαγή τοίχο σιωπής ανά την Ευρώπη.

Παρά την παρασηνιακή αναστάτωση για τις τακτικές αστυνομικής καταστολής που χρησιμοποίησε η Μαδρίτη για να καταπνίξει το αποσχιστικό κίνημα στην Καταλονία, τα κράτη – μέλη της ΕΕ παρέμειναν ομόφωνα στην αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης λέγοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και ότι σέβονται τους νόμους της χώρας.

Εξού και η σιγουριά της Μαδρίτης ότι οι καταλανοί αυτονομιστές δεν θα βρουν τελικά καμία ευρωπαϊκή στήριξη και η πρόκληση του δημοψηφίσματος θα παραμείνει καθαρά έσωτερικό ζήτημα.

Στην Καταλονία πάντως, απο νωρίς το πρωί είναι σε πλήρη εξέλιξη τα μέτρα της αστυνομίας βάσει των σχετικών με τις εντολών της εισαγγελίας

Σύμφωνα με τη διαταγή που διακοινώθηκε στον επικεφαλής των Mossos (τοπικής αστυνομίας), Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο, από τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλωνίας, Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, η τοπική αστυνομία «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων». που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον τους -σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας- είναι να κατάσχουν ο,τιδήποτε κρίνεται «χρήσιμο» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως επισημαίνεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» όσων τον παραβιάζουν.

Δεδομένου επίσης, ότι τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου των μαθημάτων και να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητείται εξάλλου να αποτραπεί η συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις