Πολιτική

Διαμαντοπούλου: Απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση στο ελληνικό πανεπιστήμιο


«Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει τις καλές πλευρές του και έχει και τα φωτεινά μυαλά, εκείνα που ωθούν και την παιδεία και τη χώρα μπροστά, αλλά είναι ένα πανεπιστήμιο που χρειάζεται πολύ βαθιά μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να ακολουθήσει, έτσι όπως είναι σήμερα, τις εξελίξεις της εποχής».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ 'Αννα Διαμαντοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Κίμωνα Χατζημπίρου, με τίτλο: «Θερμοκήπια Κρίσεων - "Βαθύ" πανεπιστήμιο, ή αριστεία;», που παρουσιάστηκε απόψε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Η πρώην υπουργός σημείωσε ότι από το δικό της νόμο, που «σταμάτησε και μετά ξηλώθηκε» έχουν περάσει αρκετά χρόνια και απαιτούνται και επιπρόσθετες αλλαγές στη σημερινή εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και πρόσθεσε:

«Να ρωτήσω, γιατί δεν συζητιούνται αυτά τα θέματα; Γιατί ότι ο πρωθυπουργός δεν έφερε το νόμο Διαμαντοπούλου, όπως είχε είχε δεσμευτεί ότι θα τον φέρει ; Γιατί δε γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές σήμερα στα προγράμματα σπουδών; Γιατί δεν βάζουμε αυτά τα τεράστια ζητήματα;" διερωτήθηκε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ερωτηθείσα για το όριο σπουδών και για το εάν θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα σε ενεργούς και ανενεργούς «αιώνιους» φοιτητές η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε:

«Ήμουν, από το 2011, υπέρ του ν+2, το σταμάτησαν, το ξαναφέρανε, του δώσανε μία περίοδο τεσσάρων χρόνων, τώρα το ξανασυζητάνε. Με συγχωρείτε , η πολιτική θέλει αποφασιστικότητα και τόλμη»

Σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε: «Έχω συμφωνήσει με το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί είναι και η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόταση του πρωθυπουργού για τη Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία να πετύχει συναίνεση σε ένα θεσμό που αποτελεί ένα εθνικό σύμβολο» και σημείωσε ότι «ήταν μία επιλογή καθαρά κομματική»

«Ο κύριος Μητσοτάκης, νομίζω, έδειξε τη στροφή του από το κέντρο προς τη δεξιά» είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής, Κίμων Χατζημπίρος έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου, με αλλαγές απέναντι στο «βαθύ πανεπιστήμιο», δηλαδή, όπως είπε, ένα σύμπλεγμα παραγόντων που δρουν εντός του πανεπιστημίου, αλλά «μακριά από τη δημοσιότητα ως επί το πλείστον» και «εμποδίζουν κάθε δυνατότητα μεταρρύθμισης και προόδου του πανεπιστήμιου». Χαρακτήρισε απαρχαιωμένο το σύστημα διοίκησης με τους πρυτάνεις και τάχθηκε υπέρ των συμβουλίων που προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου, αλλά διαφοροποιηθηκε κάπως στο θέμα του υποχρεωτικού χρονικού ορίου σπουδών, το ν +2 , λέγοντας:

«Νομίζω, ότι οι φοιτητές που δεν ανταποκρίνονται θα μπορούσαν να μένουν σε ένα εφεδρικό χώρο, δηλαδή, να μην είναι πλέον ενεργοί φοιτητές, να μην έχουν τα φοιτητικά δικαιώματα, αλλά να μπορούν κάποτε εάν θέλουν να επανέλθουν και να αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους»

Ο καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του ΑΠΘ Βασίλης Γούναρης επεσήμανε ότι «το μήνυμα δεν είναι αισιόδοξο», σημειώνοντας ότι η ανάγκη για αλλαγές δε φαίνεται να απασχολεί το δημόσιο λόγο στο βαθμό που θα έπρεπε και συνέχισε:

«Στην πραγματικότητα ότι δεν υπάρχει πραγματική και ουσιαστική πίεση από την ελληνική κοινωνία για μεταρρυθμίσεις μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, ενδεχομένως μόνο για περισσότερες σχολές, ή για να είναι καλύτερες οι υποδομές»

Από την πλευρά ο καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής Γιάννης Στεφανίδης, υπογράμμισε ότι "για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συζητάμε δεκαετίες τώρα και είμαστε ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω. Λοιπόν , δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, όπως και ο συγγραφέας, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το βιβλίο. Δηλαδή, την αλλαγή των παθογενειών που χρονίζουν και καθηλώνουν το πανεπιστήμιο σε στασιμότητα και το πέρασμα σε βαθιές τομές. Και το ερώτημα, το μεγάλο, είναι κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη για τέτοιες αλλαγές».

Τη συζήτηση συντόνισε ο διδάκτωρ Βαλκανικών Σπουδών, εκδότης, συγγραφέας και υπεύθυνος των εκδόσεων «Επίκεντρο», Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις