Ετοιμόρροπη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Economist κάνοντας εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο και την ανάληψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της προεδρίας της ΝΔ.
Γίνεται αναφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται απέναντι από τους πρώην σύμμαχους του, προσθέτοντας πως σε θέση μάχης εχουν συνταχθεί όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας.
«Την ίδια ώρα η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει και το κύμα των προσφύγων, με τους διεθνείς οργανισμούς και τους εθελοντές να κάνουν την περισσότερη δουλειά» σημειωνεται στο δημοσίευμα και επισημαίνει ότι «πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ ξεκάθαρο προβάδισμα»
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέει ότι είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, γνωστός για απολύσεις στο Δημόσιο όταν ήταν υπουργός.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «τον Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις περικοπές συντάξεων. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι η επιβολή σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει»..
Το Economist κάνει αναφορά στα Γενέθλια της Αριστερής κυβερνησης σημειωνοντας πως όλα αυτά έρχονται λίγο μετά τις 25 Ιανουαρίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε μια ξεσηκωτική ομιλία στους υποστηρικτές του, σηματοδοτώντας τον πρώτο χρόνο του ακροαριστερού, αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο πρωθυπουργός να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εχθρών του κόμματος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την εξαθλίωση του Ελλήνων.
Η δημόσια τηλεόραση πρόβαλε αναδρομή του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με εικόνες του κ. Τσίπρα που κήρυττε ότι η κυβέρνησή του τα έβαλε με την ελίτ, έφερε κοινωνική δικαιοσύνη και έφτιαξε την ελληνική οικονομία. Ακόμα και οι αριστεροί γούρλωσαν τα μάτια με τη βαριά προπαγάνδα.
Όμως αν στόχος της ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν να τονώσει το ηθικό, το σχέδιο αυτό γύρισε μπούμερανγκ.
Τότε Έλληνες εξοργίστηκαν που στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την προσφυγική κρίση, ενισχύοντας το συναίσθημα ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Το κόμμα του έχει αποδυναμωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς.
Όπως στην περίπτωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη ο οποίος ερευνάται από επιτροπή της Βουλής καθώς δεν περιέλαβε στην φορολογική δήλωση του 2011 38 ακίνητα και 1,8 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο ελληνικός τύπος ισχυρίστηκε ότι βουλευτές και αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ διόρισαν μέλη των οικογενειών τους και φίλους στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση αποκρατικοποιεί λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα δημόσια περιουσιακά στοιχεία: μέτρα που, αν και οικονομικά λογικά, είναι βαθύτατα αντιδημοφιλή. Οι φόροι αυξάνονται και η ανεργία παραμένει στο 25% , ενώ τα capital controls, παραμένουν.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής γνωστός για τις περικοπές στο δημόσιο όταν είχε διατελέσει υπουργός. Είναι δημοφιλής, αν και η απόφασή του να αναθέσει σε ορισμένους εκκεντρικούς δεξιούς ρόλους-κλειδιά εντός του κόμματος έχει απογοητεύσει τους κεντρώους.
Το μέλλον της κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα μπορέσει να τονώσει την προβληματική οικονομία και να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Βραχυπρόθεσμα όμως, αν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές της ότι έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον περασμένο Ιανουάριο επισκέφτηκε ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να τους πείσει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει της υποχρεώσεις της.
Όμως αυτοί που παρακολουθούν την πορεία του προγράμματος λένε πως θα πρέπει να εγκριθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προτού αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση τον Μάρτιο.
Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τις περικοπές στις συντάξεις. Οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ανακάλυψαν πως το να επιβάλεις σκληρά αλλά απαραίτητα μέτρα είναι ένας καλός τρόπος για να σε διώξουν από την εξουσία.
Ίσως ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας, καταλήγει ο Economist.